Noćas će se desiti najduža pomrčina Mjeseca u posljednjih 580 godina

Loša vijest za nas u Hrvatskoj je da će pomrčina biti vidljiva iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije, većeg dijela Azije i najzapadnijih dijelova Afrike i Europe - Norveške, Portugala, Velike Britanije, Irske, Islanda i najzapadnijih dijelova Španjolske

118
Djelomična pomrčina Mjeseca [Izvor: Sky and Telescope / USNO)

U noći s 18. na 19. studenoga strpljivi promatrači neba bit će nagrađeni pogledom na djelomičnu pomrčinu Mjeseca čiji će vrhunac biti u 4:03 po istočnoameričkom vremenu, odnosno u 10.02 po srednjoeuropskom. Loša vijest za promatrače u Hrvatskoj je da će pomrčina biti vidljiva iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije, većeg dijela Azije i najzapadnijih dijelova Afrike i Europe – Norveške, Portugala, Velike Britanije, Irske, Islanda i najzapadnijih dijelova Španjolske. Bit će to i posljednja pomrčina u ovoj godini.

Pomrčine Mjeseca nastaju kada Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Ovog puta djelomična pomrčina trajat će 3 sata, 28 minuta i 24 sekunde, a od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu (Penumbru) do izlaska iz nje proći će 6 sati i 1 minutu. Bit će to najduža djelomična pomrčina Mjeseca u posljednjih 580 godina, navodi Opservatorij Holcomb u Indiani.

Pri maksimalnoj pomrčini 97 posto Mjesečeva lica bit će prekriveno najdubljom Zemljinom sjenom i vjerojatno će postati tamnocrveno, navodi zvjezdarnica. To će se dogoditi u 4:03 po istočnoameričkom vremenu, kada će Mjesec biti visoko na zapadnom nebu.

“Djelomične pomrčine Mjeseca možda nisu tako spektakularne kao potpune pomrčine Mjeseca – kod kojih je Mjesec potpuno prekriven Zemljinom sjenom – ali se događaju češće”, navodi NASA u opisu pomrčine. “To samo znači da imamo više prilika svjedočiti malim promjenama u našem Sunčevom sustavu koje se ponekad događaju pred našim očima.”

Četiri faze pomrčine

Pomrčina će se odvijati u četiri glavne faze, navodi NASA. U 01:02 EST (07:02 CET) mjesec će ući u polusjenu, odnosno svjetliji dio sjene. Ovu fazu je obično teško uočiti bez posebne opreme jer je zamračivanje vrlo slabo.

Mjesec će u Umbru, ili tamniji dio sjene, stići u 2:18 ujutro EST (08:18 CET). Nakon toga će promatrači otprilike 3,5 sata moći uživati u njegovu prolasku kroz duboku sjenu dok ne izađe iz umbre u 5:47 ujutro (11:47 CET). Pomrčina će završiti u 6:03 ujutro (12:03 CET).

Pod pretpostavkom da možete promatrati cijelu pomrčinu, Mjesec će u različitim fazama događaja različito izgledati. Dok je u polusjeni ili svjetlijem dijelu Zemljine sjene, vjerojatno ćete teško išta vidjeti, pogotovo ako živite u području zagađenom svjetlom. Ali kako se bude približavao Umbri ili dubokoj sjeni, počet će tamniti, postajući malo siviji nego inače.

Kada uđe u najdublju sjenu, Mjesec će vjerojatno postati tamnocrven ili smeđ regija jer će pomrčina biti na vrhuncu – sjena će prekriti 97 posto njegova lica. Mjesec neće biti pokriven do kraja, budući da će u točki najveće pomrčine i dalje postojati područje blizu dna Mjeseca (ili vrha Mjeseca, ako gledate teleskopom) koje je izloženo punoj sunčevoj svjetlosti.

Ovisno o tome gdje se nalazite, vjerojatno nećete moći vidjeti cijelu pomrčinu. Cijela pomrčina bit će vidljiva za veći dio Sjeverne i Srednje Amerike te s krajnjeg istoka Azije, iako će se iz najistočnijih područja Amerike pomrčina moći vidjeti samo prije izlaska Mjeseca iz umbralne faze.

Karta pokazuje vidljivost pomrčine. Podrulja s boljom vidljivošću su zatamnjena [Izvor: NASA / JPL-Caltech]
Iz Južne Amerike vidjet će se većina pomrčine prije zalaska mjeseca. Iz zapadne Europe i Afrike će se vidjeti dio početka pomrčine, a središnja Azija, južni Pacifik i Australija vidjet će dio pomrčine oko izlaska mjeseca. Više pojedinosti o vidljivosti pomrčine iz pojedine regije dostupno je na internetskim stranicama NASA-e.

Nekoliko savjeta za promatranje pomrčine

Iako pomrčina ovoga puta neće biti vidljiva iz Hrvatske, evo nekoliko savjeta za promatranje pomrčine Mjeseca. Ujedno podsjećamo da ćemo sljedeću djelomičnu pomrčinu Mjeseca na našim područjima imati prilike pratiti 16. svibnja iduće godine. Trajat će oko dva sata, s početkom u 3:30 prema srednjoeuropskom vremenu dok će maksimalna pomrčina biti u 5:21 CET.

Za promatranje pomrčine Mjeseca nije potrebna posebna oprema. Za razliku od pomrčine Sunca, pomrčina Mjeseca je potpuno sigurna za gledanje golim okom. Prilikom promatranja možete koristiti i dalekozor ili mali teleskop. Teleskop će vam omogućiti da promatrate kratere na Mjesecu.

S obzirom na to da je na sjevernoj polutki u studenom zima, svakako se toplo odjenite. Iznesite svu opremu van barem pola sata prije nego što je planirate koristiti, kako biste izbjegli probleme s kondenzacijom. Provjerite jesu li baterije dobro napunjene. Pripremite dodatne baterije ako se nalazite u posebno hladnom području, jer će hladnoća brzo iscrpiti kapacitet vaših baterija.

Također, prilagodite svoje oči tami. Za to vam treba najmanje 20 do 30 minuta. Mjesec je toliko svijetla meta da svjetlosno onečišćenje vjerojatno neće biti problem, ali ako želite gledati druge objekte, držite se što dalje od izvora svjetlosti. Ako, na primjer, morate koristiti telefon ili svjetiljku da biste pregledali zvjezdanu kartu, svakako upotrijebite crveni filter kako biste zaštitili svoj noćni vid.

Naravno, možete iskoristiti priliku da pogledate i druge nebeske događaje. Venera, Jupiter i Saturn trenutno su vrlo vidljivi na noćnom nebu, a ako ostanete vani dovoljno dugo, ujutro ćete vidjeti izlazak Marsa. Leonidi će dosegnuti vrhunac u četvrtak (18. studenog) i u noći će i dalje biti vidljivi, iako će pun Mjesec većinom “isprati” većinu meteora tijekom svjetlijih faza pomrčine.