Open Data Hackathon osvojio robot za lasersko uništavanje korova

HAMAG-BICRO osmislio je Open Data Hackathon kako bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno glavna okosnica projekta Open Data for European Open iNnovation

67
Open Data Hackathon

Tim Crop Shepherd s projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama osvojio je prvo mjesto na dvodnevnom Open Data Hackathon u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation).

HAMAG-BICRO osmislio je ovo natjecanje kako bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno glavna okosnica projekta ODEON. U Open Data Hackathonu sudjelovalo je ukupno 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova koji su radili na razvijanju inovativnih rješenja iz područja prometa i mobilnost, zdravlja i kvalitete života, okoliša i energije te pametnog turizma, uz korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih koji se objavljuju na nacionalnim / regionalnim portalima otvorenih podataka.

Nakon individualnog savjetovanja s mentorima i 24-satnog razvijanja projektnih prijedloga, natjecatelji su demonstrirali svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolje timove.

Šest nagrađenih timova

Pobjednički tim Crop Shepherd osvojio je novčanu nagradu u iznosu 15.000 kuna.

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 5.000 kuna osvojio je tim blank s projektom Touristco (AI chatbot) koji predstavlja turističkog asistenta i nudi personaliziranu zabavu za svaki uzrast.

Treći je bio tim Dissyo s projektnim rješenjem koje omogućuje sterilizaciju prostora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu kojem je pripala novčana nagrada u iznosu 2.500 kuna.

Četvrto mjesto odlukom žirija pripalo je projektu Go Green or Go Home, peto projektu Wingo za pametni namještaj (stol) za ugostiteljske objekte koji nudi mogućnost uštede energije, a šesto projektu Eye Hearing za aplikaciju koja pomaže osobama s oštećenjem sluha. Ova tri projekta nagrađena su s 1000 kuna.

Svih šest nagrađenih timova odnosno projekata mogu predstaviti svoje ideje pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu. Svi timovi koji su sudjelovali u natjecanju ostvarili su pravo na novčanu nagradu u iznosu 1000 kuna za uloženo vrijeme, znanje i trud.

“Odziv na Open Data Hackathon projekta ODEON i kvaliteta prijavljenih projekata ukazuju  da je u Hrvatskoj prepoznat potencijal otvorenih podataka i bezbrojne mogućnosti njihova  korištenja. Drago nam je da smo projekte poduzetnika izvukli iz ladica i omogućili im da ih dorade. Nadamo se da će u kasnijoj fazi pronaći investitora i pretočiti ih u poslovnu aktivnost”, rekao je prilikom proglašenja pobjednika Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.