Osijek u izboru za hrvatski 5G grad pobijedio Bjelovar, Karlovac i Rijeku

Grad Osijek u tehničkom smislu nije zahtjevan za izgradnju i uvođenje mreža pokretnih komunikacija, ima sveučilište, industriju i razvijenu ICT start-up zajednicu, a u njegovoj okolici postoji velik potencijal primjene 5G tehnologije u poljoprivredi i turizmu, navodi se u obrazloženju odluke

67
%G grad

Osijek će biti prvi hrvatski 5G grad, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak. To znači da će Osijek prvi biti uključen u konkretne primjene 5G mreže koje će daleko nadmašiti sadašnje usluge u pokretnim komunikacijama te obuhvatiti nove usluge i primjene u raznim industrijama, od prometa i logistike do zdravstva, poljoprivrede, turizma, edukacija, medijske i drugih industrija.

Vlada je odluku donijela na prijedlog Stručne radne skupine sastavljene od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te sva tri operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj (Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2).

Europska komisija objavila je 14. rujna 2016. akcijski plan 5G za Europu koji sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture I usluga pokretnih komunikacija pete generacije do 2020. godine. Akcijski plan dio je Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, koju je Europska komisija donijela u svibnju 2015. godine, i kojom je, kao jedan od ciljeva, utvrđeno stvaranje poticajnog okruženja za uvođenje mreža vrlo visokog kapaciteta kao pokretača digitalnog gospodarstva. Jedna od bitnih aktivnosti država članica Europske unije, utvrđenih ovim Akcijskim planom, je određivanje barem jednog velikog grada za uvođenje prve 5G mreže i potpuno komercijalnih 5G usluga do kraja 2020. godine.

Tako će Osijek biti prvi hrvatski grad u kojem će biti izgrađena komercijalna 5G mreža I omogućiti ponuda komercijalnih 5G usluga. Uz Osijek interes da postanu prvi hrvatski 5G grad iskazali su Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

U projektu sudjeluju sva trioperatora

Nakon toga uslijedili su radni sastanci s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila površinu gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije. Nakon analize Stručna radna skupina predložila je da Vlada odabere Osijek.

“Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, provedba kojega je u tijeku, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske. Grad Osijek u tehničkom smislu nije zahtjevan za izgradnju i uvođenje mreža pokretnih komunikacija, ima sveučilište, industriju i razvijenu ICT start-up zajednicu, a u njegovoj okolici postoji velik potencijal primjene 5G tehnologije u poljoprivredi i turizmu”, navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

“Nadalje, sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija iskazala su spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku. Upravo sudjelovanje i suradnja svih triju operatora nužni su kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora, te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena. Tako će se omogućiti uspješno uvođenje 5G tehnologije u gradu Osijeku, kao svojevrsni pilot-projekt za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske”, zaključuje Vlada u obrazloženju odluke da Osijek postane prvi hrvatski 5G grad.

Premijer Andrej Plenković dodao je da je odluka na tragu investicije Ericsson Nikole Tesle u razvojno-istraživački centar u Osijek.

5G kao mamac za investitore

Mreaža pete generacije u Osijeku bi trebala biti implementirana do kraja iduće godine, što znači da bi se tada mogle početi praktično koristiti i usluge utemeljene na 5G tehnologiji.

U Osijeku je već postavljano desetak baznih stanica, a grad je prepoznat kao ICT inkubator. Očekuje se da će 5G će infrastruktura biti dodatan mamac investitorima.

Investicija od 100 milijuna eura, koliko se predviđa na nacionalnoj razini, donosi povećanje BDP-a za 47 milijuna eura, rekla je u studeno prošle godine za HTV Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka. “To znači povećanje BDP-a za 11 posto odnosno za oko 1150 eura po stanovniku.”