Aplikacija za mobilno plaćanje Settle stigla u Hrvatsku

Settle mogu koristiti svi korisnici u Hrvatskoj, neovisno o tome s kojom bankom posluju i koju vrstu kartice koriste. Aplikacija postoji u inačicama i za Appleove uređaje i operativni sustav Android, a sve su nacionalne transakcije besplatne

272
Settle
Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka, i Csaba Soós, predsjednik uprave Sberbank d.d.

Aplikacija za mobilno plaćanje Settle službeno je od 4. srpnja dostupna u Hrvatskoj, objavila je tvrtka Auka, nordijski pionir na području mobilnih plaćanja. Settle je europska aplikacija za mobilno plaćanje, izgrađena na Aukinoj već priznatoj i u praksi dokazanoj platformi za mobilno plaćanje koja je već ostvarila velik uspjeh u nordijskim zemljama. Hrvatska postaje jedna od prvih zemalja u kojima se Settle uvodi.

Ekskluzivno partnerstvo sa Sberbankom

Auka je potpisala ekskluzivno partnerstvo sa Sberbank d.d., koja će distribuirati i promovirati Settle na hrvatskom tržištu.

“Glavni strateški cilj Sberbanke je ponuditi usluge na tržištu koje su zasnovane na digitalnim tehnologijama. Ovom suradnjom dokazujemo našu predanost tom cilju. Vrlo sam uzbuđen zbog suradnje s norveškom fintech tvrtkom Auka, koja stoji iza Settlea. Naš cilj je tržištu ponuditi nove tehnologije na području mobilnog plaćanja te poboljšati iskustvo mobilnih korisnika u što jednostavnijem upravljanju vlastitim novcem”, rekao je Csaba Soós, predsjednik uprave Sberbank d.d.

Settle uklanja sve nepraktičnosti koje su vezane uz gotovinske transakcije i dugačke brojeve transakcijskih računa.

Uz Settle svatko može platiti ili primiti uplatu u trenu, samo korištenjem svojeg mobilnog telefona. Korisnici mogu slati novac sa svojih debitnih i kreditnih kartica, ili sa svojeg bankovnog računa, na bilo koji broj mobilnog telefona. Primljeni novac postaje odmah dostupan unutar korisničkog računa u Settleu. Primljeni novac može se također automatski preusmjeriti i pohraniti na račun u banci, bez ikakve naknade. Settle je najbolji način za pojedince i tvrtke da obavljaju financijske transakcije, upravljaju svojim novcem i unaprijede svoje poslovanje.

Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka, zadovoljan je što donosi ovo nordijsko nagrađivano tehnološko rješenje na hrvatsko tržište. “Hrvatski građani sada mogu odabrati ovaj jednostavan način digitalizacije svojega novca. Na vlastitom, domaćem tržištu promijenili smo način na koji ljudi plaćaju i primaju novac, te je sada vrijeme da prednosti mobilnog plaćanja podijelimo i s ostatkom svijeta. A krećemo upravo od Hrvatske“.

“U nordijskim zemljama i Aziji prihvaćenost alata za mobilno plaćanje kakav je Settle vrlo je značajna. Mobilno plaćanje posve je nov način plaćanja i primanja novca za pojedince i tvrtke, a tvrtke ih ujedno koriste i za rast i razvoj poslovanja. Radi se o izuzetno snažnim rješenjima koja će promijeniti i scenu mobilnog plaćanja u Hrvatskoj“, naglašava Döderlein.

Settle – primjena neovisna o banci, kartici i mobilnoj platformi

Settle mogu koristiti svi korisnici u Hrvatskoj, neovisno o tome s kojom bankom posluju i koju vrstu kartice koriste. Aplikacija je također neovisna o platformi jer postoji u inačicama i za Appleove uređaje i za uređaje zasnovane na operacijskom sustavu Android te se može preuzeti na Apple App Storeu i na Google Play Storeu. Građani mogu skinuti aplikaciju Settle na www.settle.eu/hr te se registrirati i postati korisnici za samo nekoliko minuta.

Za hrvatske korisnike ne postoje nikakve transakcijske naknade za slanje i primanje novca korištenjem aplikacije Settle – sve su nacionalne transakcije besplatne. Sve transakcije su posve sigurne i zaštićene, za što jamči licenca za financijske usluge koju Auka ima na razini Europske unije i kojom je regulirana kao e-money institucija koja upravlja novcem.

Osnovnu platformu na kojoj se temelji Settle u cijelosti je izgradila Auka i na njoj su napravljena neka od najuspješnijih rješenja u suradnji s bankama još od 2010. godine, pri čemu je cjelokupna platforma smještena u Googleovom cloudu.

“Izuzetno nam je važna sigurnost naših korisnika i razumijemo kako je i njima ona presudna. Auka je regulirana financijska institucija te jamčimo da je elektronički novac naših korisnika u potpunosti siguran“, zaključuje Döderlein.

Settle Hrvatska bit će lokalna pravna osoba koja će pružati podršku i obavljati marketinške aktivnosti na hrvatskom tržištu. Tako će se osigurati da većina prihoda ostvarenih kroz Settle ostaje u Hrvatskoj te da se kroz taj proces stvaraju lokalna radna mjesta i vraća vrijednost lokalnoj poslovnoj zajednici.

Settle kao poslovno rješenje za trgovce

Iako je tijekom ove faze, odmah nakon predstavljanja, Settle dostupan pojedinačnim korisnicima koji žele obavljati P2P (person to person) transakcije, vizija za Settle jest da bude poslovno rješenje koje će omogućiti trgovcima slanje i primanje novac od svojih lokalnih kupaca. Trgovci to mogu činiti bez oslanjanja na POS (point of sale) terminale i terminale za procesiranje kartica, što im smanjuje troškove i omogućava brzu prilagodbu i brže uvođenje, posebice u slučaju manjih i neovisnih trgovaca kakvi su kafići i restorani.

“Funkcionalnosti za trgovce predstavit ćemo u sklopu Settlea u narednim mjesecima. Korisnicima će to omogućiti brže plaćanje proizvoda ili uslugu, korištenjem QR kodova ili NFC funkcionalnosti, dok će trgovcima to omogućiti jednostavnije primanje ove vrste uplata, bez kompliciranih ugovora“, rekao je  Döderlein.

Od 4. do 7. srpnja Settle će biti prisutan na glazbenom festivalu Crossover Music Festival u Zagrebu. Posjetitelji će imati priliku skinuti Settle, napraviti svoj profil i početi koristiti aplikaciju za mobilno plaćanje hrane i pića na samom festivalu.