Split u Smart City platformu ulaže 3,5 milijun kuna

Projekt Split Smart City trajat će tri godine. Hrvatski Telekom će omogućiti cloud infrastrukturu, a Combis razvoj i isporuku aplikativnog rješenja. Vrijednost ugovora iznosi 3,5 mil. kuna, a aplikacija bi građanima trebala postati dostupna do kraja godine

50
Split Smart City
Ugovor su potpisali Marijana Bačić, potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu, i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Predstavnici grada Splita i Grupe  Hrvatski Telekom potpisali su u petak ugovor o izradi platforme Split Smart City koja će predstavljati temelj za digitalnu transformaciju gradskih usluga i servisa. Platforma će građanima omogućiti brzu i jednostavnu dvosmjernu komunikaciju s gradskim službama putem mobilne i web aplikacije.

Projekt Split Smart City trajat će tri godine i podijeljen je u tri faze u kojima će Hrvatski Telekom omogućiti cloud infrastrukturu, a Combis razvoj i isporuku aplikativnog rješenja. Vrijednost ugovora iznosi 3,5 milijuna kuna, a građanima bi aplikacija trebala postati dostupna do kraja godine.

Putem novog pametnog digitalnog sustava građanima će na jednom mjestu biti dostupan niz korisnih podataka: uvid u dogovorene usluge koje građani ili tvrtke imaju s gradskim tvrtkama, informacije o računima, dugovanjima te mogućnost plaćanja računa, prijave problema i prigovora, prijave u vrtić, informacije o događanjima, kao i podnošenje zahtjeva i zaprimanje dokumenata koje izdaje grad Split. Sustav će se također moći integrirati i s drugim sustavima koji se već koriste u gradu kao što su Split Parking aplikacija i NextBike.

“Stvaramo jedinstvenu digitalnu platformu koja će biti podloga za daljnju modernizaciju i digitalizaciju gradskih servisa. Mnogo toga smo dosad učinili, a sada krećemo u novi digitalni iskorak kojim ćemo našim građanima biti još dostupniji i od veće pomoći. Kroz kvalitetniju i transparentniju komunikaciju, jednostavnost i efikasnost ponovno ciljamo prema onom što nam je najvažnije – zadovoljstvo ljudi koji žive u Splitu”, izjavio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“Danas nema napretka bez digitalizacije. Namjera Hrvatskog Telekoma i Combisa je što uspješnije povezati društvo s prilikama koje pružaju nove tehnologije, a rješenja za pametne gradove ključan su korak u izgradnji digitalnog društva. Ponosi smo što ćemo kroz ovaj projekt s gradom Splitom podići kvalitetu života njegovih građana kao i učinkovitost gradskih poduzeća. Koncept pametnih gradova je u svijetu odavno zaživio s odličnim rezultatima, a u Hrvatskoj je još na počecima i čestitam Splitu što je već sad napravio ovakav iskorak”, istaknula je Marijana Bačić, potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.