Kako spasiti, obnoviti i sačuvati stare fotografije

Ako vaše obiteljske fotografije počnu blijedjeti ili se raspadati zbog starosti, postoji jednostavan način da ih obnovite i sačuvate. Potrebno vam je malo slobodnog vremena i odgovarajući alati

u 11:53 Zadnja izmjena: 30.01.2019 u 16:24
248
stare fotografije

Mnogi od nas imaju albume ili kutije sa starim fotografijama i dijapozitivima. No, što ako stare fotografije počnu blijedjeti ili se raspadati? Ne brinite, postoje jednostavni načini da pohranite vrijedne uspomene, pa čak i da ih malo popravite.

Najjednostavniji način je da potražite usluge profesionalne tvrtke za skeniranje i digitalnu obradu slika. Ali to je skupo. Prema podacima na internetu cijena skeniranja i najjednostavnije obrade slika je 9 do 10 kuna po slici, a cijena nešto složenije obrade – izoštravanje, podešavanje kontrasta, uklanjanje nečistoća… – iznosi oko 18 kuna po slici.

Ako ste inspirirani (i štedljivi), stare fotografije možete spasiti i sami. Za to vam treba nešto slobodnog vremena i pravi alati. Evo kako započeti.

Skeniranje

Većina višenamjenskih pisača omogućava skeniranja i kopiranja. Ako imate takav uređaj, a niste do sada nikada skenirali, pogledajte upute ili potražite pomoć na internetu. Ako nemate skener, moguće je kupiti pouzdane i relativno jeftine uređaje. Ako imate stotinjak slika, moglo bi vam se isplatiti s obzirom na cijene profesionalnih usluga.

Nešto je složenije ako je riječ o slajdovima i negativima. Za razliku od fotografija, oni trebaju pozadinsko osvjetljenje kako biste ispravno osvijetlili sliku prilikom skeniranja. To su uređaji poput Kodak Scanza skenera za filmove i slajdove koji se može nabaviti po cijeni od 170 dolara ili Epson Perfection V600 Photo Scanner koji je nešto skuplji, oko 200 dolara. U Hrvatskoj mu je cijena, prema podacima na nabava.net, oko 2.200 kuna.

Skeniranje telefonom ili tabletom

Brzi način skeniranja je upotreba mobilne aplikacije za snimanje fotografija. Kvaliteta tako skeniranih fotografija vjerojatno će biti slabija nego u slučaju skeniranja specijaliziranim uređajem, ali to je svakako jeftiniji način. Osim toga, štitite osjetljive stare fotografije od izlaganja jakom svijetlu.

Besplatna aplikacija PhotoScan i Photomyne koji možete slobodno skinuti, ali za sinkronizaciju s računom i online pristup morate se pretplatiti, dvije su aplikacije za Android i iOS koje su namijenjene za snimanje fizičkih fotografija. Poboljšavaju boju i kontrast na fotografijama, kao i Photo Scanner za iOS koji košta nekoliko dolara.

Stare fotografije možete skenirati i sa specijaliziranim aplikacijama za skeniranje kao što je Microsoft Office Lens (za Android, iOS i Windows).

Skeniranje slajdova i negativa s aplikacijom također je složenije zbog pozadinskog osvjetljenja. Opcije su besplatni Helmut Film Scanner za Android ili FilmLab za iOS koji košta 6 dolara.

Odaberite softver za obradu fotografija

Nakon što ste skenirali fotografije, odaberite program s kojim ćete popraviti izblijedjele boje i druga oštećenja. Ovisno o stanju fotografija, možda će vam biti dovoljne besplatne aplikacije kao što su Google Photos, Microsoft Photos ili Photos za Apple. Sve tri aplikacije sadrže alate za podešavanje boja, svijetla te obrezivanje rubova. Appleov i Microsoftov program sadrže i alate za uklanjanje mrlja.

Ako program kojim raspolažete ne odgovara vašim potrebama, u online trgovinama možete nabaviti niz drugih programa. Adobe Photoshop, na primjer, nudi Adobe Photoshop Elements za Windows i Mac po cijeni od oko 100 dolara (oko 670 kuna prema podacima na nabava.net), ali dostupna je i 30-dnevna probna inačica, te Adobe Photoshop Express koji je besplatan za Android, iOS i Windows touch-screen uređaje.

Među programima otvorenog koda za operativne sustave Windows, Mac i Linux popularan je GIMP, pouzdan, snažan i besplatan program, no ako niste već radili s njim, trebat će vam neko vrijeme da savladate vještinu njegove uporabe.

Obrada fotografija

Sada je vrijeme da se prihvatite obrade fotografija. Za ogrebotine i slična oštećenja na fotografiji potražite alate “healing brush,” “spot fix” ili “clone stamp”, koji kopiraju bliske piksele kako bi pokrili oštećenje. Kliknite ili prijeđite kursorom preko oštećenja.

Kliknite na oznaku za automatsko podešavanje ili na mjerilu pomoću klizača odredite željenu vrijednost kako biste ručno prilagodili kontrast i ravnotežu boja.

Pomoću alata za obrezivanje odrežite nepotrebne ili oštećene rubove.

Ako je potrebno, potražite dodatne upute za rad s aplikacijom ili videozapis s uputama na YuoTubeau.

Podijelite svoje radove s obitelji i prijateljima

Nakon što obradite fotografije, podijelite ih s obitelji i prijateljima. Možete napraviti online foto galeriju. Google Photos, iCloud ili OneDrive omogućuju pregled i preuzimanje fotografija (i učitavanje vlastitih slika) bez obzira na to gdje se osobe s kojima želite podijeliti galeriju nalaze. Online pohrana čuva slike od požara i poplava.

Ako ste zabrinuti zbog toga što ni digitalni formati ne odlijevaju vremenu, možete ponovo ispisati svoje fotografije na arhivski foto papir bez kiseline. Tvrtke koje nude usluge fotografiranja i obrade fotografija često, između ostaloga, nude i ispis fotografija uvezanih u albume, što može biti lijep dar za nekoga u obitelji.