Vodič za kupnju u bescarinskim trgovinama zračnih luka

Ako trebate alkoholna pića, putujte na Karibe ili odaberite europske zračne luke. Kozmetiku kupujte u Londonu, Dubaiju i Beču, parfeme u Madridu, Londonu i Portu, a duhanske proizvode u Aziji

215
Vodić za kupnju u bescarinskim trgovinama
Bescarinska trgovina u Zračnoj luci Zadar

Cijene u bescarinskim trgovinama u zračnim lukama misterij su za većinu putnika. Portal The Points Guy istražio je ponudu 13 popularnih proizvoda, od alkoholnih pića do parfema, u bescarinskim trgovinama u 50 svjetskih zračnih luka na šest kontinenata, kako bi usporedio cijene i savjetovao čitatelje što bi gdje trebalo ili ne bi trebalo kupovati.

Njihov novinarski tim prikupio je podatke u bescarinskim trgovinama širom svijeta. Pri tom su zanemarili akcijsku i promotivnu ponudu, a sve cijene su konvertirane u američke dolare. Neke aerodrome odnosno trgovine posjetili su više puta kako bi provjerili jesu li cijene stabilne. Kreirali su tako zanimljiv vodič za kupnju u aerodromskim bescarinskim trgovinama.

5 savjeta za bescarinsku kupnju u zračnoj luci

  • Kupnja u bescarinskim trgovinama nije nužno dobar posao. Za usporedbu cijena koristite Google i konverter valuta.
  • Općenito, kupujte alkohol na Karibima, kozmetiku i mirise u Europi, a duhan u Aziji.
  • Pazite na lokalne carinske propise za robu kupljenu u bescarinskim trgovinama. Čuvajte račune i pazite da roba ostane zatvorena u zaštićenim vrećicama.
  • Plaćajte kreditnom karticom. Uvijek kupujte u lokalnoj valuti i koristite karticu bez naknada za strane transakcije.
  • Usporedite cijene u bescarinskim trgovinama na različitim terminalima iste zračne luke. Možda otkrijete da cijene variraju ovisno o trgovini koju posjetite.

>>Otvoren novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman vrijedan 300 mil. eura

U kojim zračnim lukama su najjeftinije bescarinske trgovine?

Uzorak je obuhvatio nekoliko europskih zračnih luka i pokazalo se da postoje značajne razlike u cijenama alkoholnih pića. Na primjer, u madridskoj zračnoj luci Barajas može se povoljno kupiti jednolitrena boca viskija Jack Daniel’s Old No. 7, za 26,72 dolara. U Londonu je cijena iste boce čak 30 posto veća. Osim Madrida, povoljna ponuda alkoholnih pića bila je u Kijevu i Grand Caymanu (Kajmanski Otoci).

Kozmetiku biste trebali kupovati u Londonu, Dubaiju ili Beču, a parfeme u Madridu, Portu ili Londonu.

Duhanske proizvode najpovoljnije je kupovati u Singapuru, Hong Kongu i Bangkoku. Nije iznenađenje da su najveće razlike u cijenama cigareta. U mnogim državama duhan je visoko oporezovan pa kupnja cigareta u aerodromskim bescarinskim trgovinama može biti jedna od najboljih ponuda. Ali prije kupnje provjerite carinska pravila u svojoj zemlji.

U kojim zračnim lukama su najskuplje bescarinske trgovine?

Ako ljetujete u Grčkoj i poželite kupiti piće u aerodromskoj bescarinskoj trgovini prije odlaska, budite oprezni. Uz Accru u Gani, grčke zračne luke poput Santorinija, Atene i Soluna pokazale su se najskupljim mjestima za kupnju alkoholnih pića. Telefonska provjera cijene u lokalnoj trgovini alkoholnih pića u Ateni potvrdio je da je cijena litrene boce ruma Bacardi za oko 7 posto niža od cijene bescarinskoj trgovini u zračnoj luci.

Iako su često cijene karata za letove u Bangkok povoljne, ova metropola jugoistočne Azije nije pravo mjesto za kupnju kozmetike i parfema. Cijene su za 20 posto odnosno za 25 posto veće od prosječnih cijena utvrđenih istraživanjem.

Također, svakako izbjegnite kupnju (pre)skupe kozmetike u Madridu i  Zurichu, ili parfema u Beču i Zurichu, a razmislite o tome trebate li kupiti duhanske proizvode u Australiji ili Europi. Devet od 10 najskupljih bescarinskih trgovina kada je riječ o duhanskim proizvodima nalaze se tamo. Jedini “uljez” je zračna luka u glavnom gradu Meksika na osmom mjestu

Kakve su cijene u američkim zračnim lukama?

S obzirom na to da je riječ o američkom portalu, dio istraživanja posvećen je i bescarinskim trgovinama u američkim zračnim lukama. Između 50 odabranih našlo se 14 američkih aerodroma. Niti jedan od njih nije se našao među najjeftinijima ili najskupljima u pojedinoj kategoriji. Općenito se za kupnju u bescarinskim trgovinama najpovoljnijom pokazala zračna luka Honolulu, dok je najskuplji Seattle.

Cijene u bescarinskim trgovinama po kategorijama znatno su se razlikovale. Istraživanje je obuhvatilo tri zračne luke na Floridi: Fort Lauderdale, Miami i Tampu. Alkoholna pića najjeftinija su u Miamiju, a parfemi i duhan u Fort Lauderdaleu.

Provjera u lokalnim trgovinama alkoholnih pića u Atlanti i Miamiju pokazala je da su cijene 30 do 40 posto veće od cijena u zračnim lukama.

Od svih američkih zračnih luka obuhvaćenih istraživanjem alkoholna pića bila su najskuplja u Tampi. Pokazalo se također da su cijene alkoholnih pića u trgovinama blizu aerodroma vrlo slične onima u skupim bescarinskim trgovinama Tampa Internationala.

S obzirom na to da prilikom kupnje u trgovinama izvan zračne luke treba platiti porez, možda ima smisla kupovati alkoholna pića na aerodromu, iako su cijene u Tampi veće od onih u drugim američkim gradovima.

Kada biste trebali kupovati u bescarinskim trgovinama?

Zamislite da letite iz Tokija, sa zračne luke Narita, na londonski Heathrow. Preporuka je da u Tokiju kupiti alkoholna pića i duhan koji su 20 posto odnosno 82 posto jeftiniji nego u Londonu. Nakon slijetanja u Londonu trebali biste otići u bescarinsku trgovinu kako biste kupili kozmetiku i parfeme koji su 20 odnosno 18 posto jeftiniji nego što su bili u Tokiju.

Ako imate više letova ili zaustavljanja u rasporedu, isplati se strateški odabrati aerodrom za kupnju u bescarinskim trgovinama. Recimo, ako putujete u Pariz i Zurich, u Parizu će vas 60-mililitarska krema La Mer Crème de la Mer koštati 277 dolara, a u Zurichu 370 dolara. Kupnjom u Parizu uštedjeli biste više od 90 dolara.

Slično vrijedi i za alkoholna pića. Uštedjet ćete oko 26 dolara ako litrenu bocu Johnnie Walker Blue Label kupite u Zürichu za 256,04 dolara, jer biste takvu bocu u Parizu platili 282,50 dolara.

Stoga pokušajte temeljito istražite bescarinsku ponudu u zračnim lukama koje ćete posjetiti.

Jesu li cijene iste u određenoj zračnoj luci?

U nekim zračnim lukama ćete možda vidjeti da cijene ovise o avioprijevoznicima. Cijene istih proizvoda u bescarinskim trgovinama na njujorškim zračnim lukama JFK i Newark Liberty razlikuju se od terminala do terminala. Na JFK-u najjeftiniji je Terminal 7, a slijede terminali 4,8,5 i 1.

Na JFK-u cijena jedne litre ruma Bacardi Gold varira od 14 do 23 dolara. Ako letite s British Airwaysom, očekujte da ćete platiti 14 dolara u prodavaonicama Terminala 7. Ali ako letite Lufthansom, na Terminalu 1 platit ćete 48 posto više. Tako velike razlike u cijenama nisu ograničene samo na alkoholne piće.

U većini zračnih luka, poput Bruxellesa, Denvera i Tokio Haneda, cijene su bile iste u bescarinskim trgovinama na svim terminalima.

Različite cijene na terminalima na JFK-u i Newarku vjerojatno se mogu pripisati činjenici da različite tvrtke upravljaju bescarinskim prodavaonicama na svakom terminalu. U JFK-u International Shoppes upravlja prodavaonicama bescarinskih terminala 1, 5 i 8. DFS upravlja trgovinom na terminalu 4, dok Duty Free Americas vodi trgovinu na terminalu 7. U Newarku bescarinskim trgovinama na terminalima A i B upravlja EJE Travel Retail, dok trgovinama na Terminalu C upravlja Dufry.

Isplati li se kupnja u bescarinskim trgovinama?

U određenim zračnim lukama – da! Istraživanje je pokazalo da u nekim zračnim lukama kupovina u bescarinskim trgovinama ima smisla, a u nekima nema. Nažalost, nije moguće izdvojiti niti jednu zračnu luku kao onu koja ima najpovoljnije bescarinske trgovine.

U prosjeku, najpovoljnije cijene u bescarinskim trgovinama imaju međunarodna zračna luka u Kuala Lumpuru, Singapore Changi Airport i Owen Robert International Airport na Kajmanskim Otocima.

Najskuplja je međunarodna zračna luka Santorini u Grčkoj.

Ako trebate alkoholna pića, putujte na Karibe ili odaberite europske zračne luke. Kozmetiku i parfeme kupujte u Londonu, Madridu i Dubaiju, a duhanske proizvode u Aziji.

Cijene pojedinih proizvoda znatno se razlikuju od aerodroma do aerodroma, čak i unutar iste države, pa i unutar terminala u istoj zračnoj luci.

Zaključak: Ako se dobro pripremite i unaprijed istražite mogućnosti, mogli biste pogoditi “u sridu”.