Na Kraljevskom institutu za tehnologiju puštena u rad prva švedska 5G mreža

Prva švedska 5G mreža koristi testnu licencu i poslužit će kao testno mjesto za razvoj novih inovativnih rješenja i usluga. To je najnoviji rezultat strateškog partnerstva Telia Company i Ericssona te će dodatno ojačati suradnju dviju kompanija s visokim učilištima

u 21:15 Zadnja izmjena: 06.12.2018 u 21:15
77
švedska 5G mreža

Telia Company, Ericsson i KTH Kraljevski Institut za tehnologiju pokrenuli su 5G mrežu u kampusu KTH-a u Stockholmu koja će poslužiti kao inovacijska i istraživačka platforma za akademsku zajednicu i tvrtke partnere.

Prva švedska 5G mreža koristi testnu licencu i poslužit će kao testno mjesto za razvoj novih inovativnih rješenja i usluga. To je najnoviji rezultat strateškog partnerstva Telia Company i Ericssona te će dodatno ojačati suradnju dviju kompanija s visokim učilištima. Ranije ove godine Ericsson je objavio sličan plan u području 5G s Telia Estonia na Tallinn University of Technology (TalTech), u Estoniji.

“Vrlo smo ponosni što danas pokrećemo prvu 5G mrežu u Švedskoj na KTH-u. Mreža će poslužiti kao dinamično testno mjesto na kojem će partneri i startuperi, istraživači i studenti, nastaviti razvijati rješenja za povezano društvo. To znači da će Švedska biti na prvom mjestu pri komercijalnom pokretanju 5G u 2020. godini“, rekao je Johan Dennelind, predsjednik i izvršni direktor Telia Company.

Profesor Jan Gulliksen, potpredsjednik za digitalizaciju na Kraljevskom institutu za tehnologiju, istaknuo je zadovoljstrvo što će mobilna mreža pete generacije biti na raspolaganju sveučilištu. “Prvo sveučilište u Švedskoj s 5G mrežom je fantastična prilika za nas. To našim istraživačima, nastavnicima i studentima daje vodeću ulogu u razumijevanju i razvoju ove nove tehnologije prije komercijalnog rada. Upravo ovakav način suradnje je važan za poticanje inovacija temeljenih na istraživanju”, rekao je profesor Gulliksen.

Korak ka pokretanju ranih komercijalnih 5G usluga

Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson, rekao je kako je riječ o prvoj 5G mreža u Švedskoj koja koristi komercijalne i standardizirane radijske i jezgrene proizvode. “Ovaj projekt služi kao važan korak ka pokretanju ranih komercijalnih 5G usluga. Izgradnja 5G mreže u jednom od najkreativnijih okruženja u Švedskoj, kampusu KTH, pokazuje zajedničku predanost Ericssona i Telia Company u poticanju inovacija.”

>>Ericsson i partneri uspješno testirali 5G mrežu za komercijalni rad u Sjevernoj Americi

Kampus KTH istražuje vitalna 5G područja kao što su autonomni prijevoz, Internet stvari, pametne zgrade i gradske infrastrukture, automatizacija industrije i daljinska virtualna stvarnost pa je prirodni izbor za provedbu ovog projekta.

Ericsson i Telia Company imaju dugu povijest zajedničke inovativnosti i predvodnici su 5G inovacija u Europi. Već 2017. godine partneri su najavili prve 5G korisničke slučajeve u Europi, uključujući brzu 5G vezu za kruzer, kao i rovokopač daljinski upravljan uz pomoć 5G mreže. Ericsson je radio na više naprednih terenskih ispitivanja u Švedskoj i Estoniji, uključujući istraživanja o tome kako 5G i druge tehnologije, poput proširene stvarnosti mogu stvoriti nove mogućnosti za industriju i društvo.