Toyota podno Fujija gradi prototip grada budućnost

U stvarnom, urbanom okruženju stanovnici i istraživači će testirati i razvijati tehnologije poput autonomnih uređaja, robotike, osobne mobilnosti, pametnih domova i umjetne inteligencije. Grad je projektirao danski arhitektonski studio BIG

132
woven city

Toyota je na CES-u 2020 u Las Vegasu objavila da u podnožju planine Fuji planira graditi prototip grada budućnosti. Woven City (Utkani grad) će biti potpuno povezani ekosustav koji će koristiti solarnu i geotermalnu energiju te vodikove gorivne ćelije.

Grad je zamišljen kao ‘živi laboratorij’ u kojem će uz stalne stanovnike živjeti i istraživači. Oni će zajedno, u stvarnom okruženju, testirati i razvijati tehnologije poput autonomnih uređaja, robotike, osobne mobilnosti, pametnih domova i umjetne inteligencije. Prostirat će se na sedamdesetak hektara i u njemu će živjeti oko dvije tisuće ljudi. Projekt bi trebao biti završen 2021. godine.

“Izgradnja cjelovitog grada, od temelja, čak i na maloj razini poput ove, jedinstvena je prilika za razvoj tehnologija budućnosti, uključujući digitalni operativni sustav za infrastrukturu. S ljudima, zgradama i vozilima koji su povezani i komuniciraju međusobno razmjenom podataka i putem senzora, moći ćemo testirati povezanu umjetnu inteligenciju u virtualnom i fizičkom području, maksimizirajući njezin potencijal”, rekao je Akio Toyoda, predsjednik korporacije Toyota Motor.

Toyota poziva na suradnju druge komercijalne i akademske partnere. Zainteresirani znanstvenici i istraživači iz cijelog svijeta mogu se prijaviti kako bi na svojim projektima radili u Toyotinom „živom” inkubatoru.

Grad budućnosti projektirali danski arhitekti

Woven City projektirao je danski arhitektonski studio BIG kojeg je 2005. osnovao Bjarke Ingels. Studio BIG trenutno sa Studijom Heatherwick projektira sjedište Googlea u Kaliforniji, a prošle godine predstavio je dizajn plutajućih sela koja mogu izdržati uragane.

Planirano je da grad bude u potpunosti održiv, sa zgradama izgrađenim uglavnom od drveta i uz pomoć robota kako bi se smanjio utjecaj ugljičnih plinova. Krovovi će biti prekriveni fotonaponskim pločama za proizvodnju solarne energije, kao dodatak energiji proizvedenoj vodikovim gorivnim ćelijama.

Stambene zgrade bit će opremljene robotskim sustavima koji će brinuti o “osnovnim potrebama i poboljšanju svakodnevnog života stanovnika” te inteligentne senzore za provjeru njihova zdravlja.

Promet u tri razine

Umjesto tradicionalnog prometnog sustava prometnice će biti podijeljene na tri cjeline prema razini sigurnosti i mobilnosti:

“Za današnje gradove tipičan je nered – sve i svašta je pomiješano. U Woven Cityju smo razdvojili, a zatim ponovo spojili tri tipične prometne komponente u novo urbano tkanje (engl. woven – tkati): ulicu optimiziranu za autonomna vozila, rekreativnu šetnicu za bicikle, skutere, romobile i druga mikro vozila te linearni park namijenjen isključivo pješacima”, objasnio je Bjarke Ingels.

Glavni gradskim prometnicama bit će dopušten prijevoz putnika isključivo potpuno autonomnim vozilima s nultom emisijom ugljičnih plinova. Za dostavu i transport, pa i kao pokretni maloprodajni kiosci, koristit će se Toyotina autonomna vozila e-Palette.

Gradski blokovi bit će raspoređeni oko središnjih gradskih jezgri koje će biti povezane ulicama i pješačkim linearnim parkovima.

“Dobiveni obrazac poroznih 3X3 gradskih blokova stvara mnoštvo prilika za društveni život, kulturu i trgovinu”, tumači Ingels. “U doba kada tehnologija – društveni mediji i mrežna trgovina – zamjenjuju i uklanjaju naša tradicionalna fizička mjesta za sastanke, sve smo izoliraniji nego ikad. Woven City projektiran je tako da tehnologija ojača ulogu javnih prostora kao mjesta druženja te da iskoristi tehnološku povezanost za jačanje međuljudske povezanosti”

Ingels se nada da bi Woven City mogao biti i prototip za preuređenje postojećih gradova.

“Jednostavnim reprogramiranjem postojećih ulica možemo početi uspostavljati ravnotežu između ljudi, mobilnosti i prirode u gradovima poput Tokija, New Yorka, Kopenhagena ili Barcelone.”

Svi zainteresirani za partnerstvo s projektom više detalja mogu saznati na Woven-city.global.