EU treba tri milijuna punjača za električne automobile

Stručnjaci organizacije Transport & Environment smatraju da će ulaganje u paneuropsku infratrukturu e-punjača biti vrijedno 20 milijardi eura, a ta mreža puniti će baterije 44 milijuna električnih vozila

59
tri milijuna punjača za električne automobile

Prema najnovijem izvještaju organizacije Transport & Environment (T&E), Europska unija tijekom slijedećih deset godina mora na svom teritoriju postaviti bar tri milijuna punjača za električne automobile.

To je šesnaest puta više od današnjih 185 tisuća javno dostupnih mjesta za punjenje baterija električnih vozila.

Stručnjaci organizacije T&E smatraju da će ulaganje u paneuropsku infratrukturu e-punjača biti vrijedno 20 milijardi eura, a ta mreža puniti će baterije 44 milijuna električnih vozila. Kako bi se u tome uspjelo trebati će objediniti postojeće, međusobno različite sustave za napajanje baterija električnih vozila i utvrditi jasan cjenik tih usluga.

>>Beč širi mrežu punionica za automobile na električni pogon

Europska komisija je do sada baratala brojkom od milijun javno dostupnih e-punjača do 2025. godine, što prema izvještaju organizacije T&E neće biti dovoljno.

Ono u čemu se Vlada EU i analitičari organizacije T&E slažu je da će na cestama Unije 2025. godine biti nešto više od 13 milijuna električnih vozila.