Xiaomi pokrenuo tvrtku za razvoj pametnih električnih vozila

Krajem ožujka 2021. Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor korporacije, najavio je da Xiaomi kreće u razvoj pametnih električnih vozila te da će u projekt u idućih deset godina uložiti oko 10 milijardi američkih dolara

17
Xiaomi EV Company
Xiaomi EV tim [Izvor: Xiaomi]

Korporacija Xiaomi registrirala je novu tvrtku, Xiaomi EV Company Limited, s temeljnim kapitalom od 10 milijardi renminbija (oko 1,31 mlrd eura). Time kineska kompanija službeno ulazi u fazu razvoja pametnih električnih vozila.

Krajem ožujka 2021. Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor korporacije, najavio je da Xiaomi kreće u razvoj pametnih električnih vozila te da će u projekt u idućih deset godina uložiti oko 10 milijardi američkih dolara (8,46 mlrd eura).

Lei Jun je pravni zastupnik nove kompanije Xiaomi EV Company Limited i osobno će voditi tim te vlastitu reputaciju uložiti u razvoj Xiaomijevog EV poslovanja. Cilj je udvostručiti proizvodnju električnih vozila.

U priopćenju Xiaomi navodi da je Lei Jun za svoj autnomni odjel okupio tim talentiranih stručnjaka, a tijekom natječaja zaprimili su viđe od 20 tisuća životopisa. Odabrano je 300 kandidata.

Tijekom 5 mjeseci – od objave inicijative do službene registracije tvrtke – Xiaomi EV tim proveo je brojna istraživanja među korisnicima i konzultacija s poslovnim partnerima kako bi definirao tim i poslovnu strategiju.

Osim toga, Xiaomi je 25. kolovoza objavio kupnju tvrtke Deepmotion Tech, koja razvija tehnologiju autonomne vožnje. To pokazuje da se Grupa počela fokusirati na razvoj  automobilskih tehnologija. Xiaomi trenutno zapošljava 16.000 inženjera, a troškovi istraživanja i razvoja u 2020. iznosili su gotovo 10 milijardi renminbija (1,31 mlrd eura).

Xiaomi izvijestio o rekordnim prihodima i rastu dobiti Grupe u drugom tromjesečju 2021. godine: ukupni Xiaomijev prihod iznosio je 87,8 milijardi renminbija (11,5 mlrd eura), što predstavlja povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu; prilagođena neto dobit razdoblja iznosila je 6,3 milijarde renminbija (830 mil. eura), što predstavlja povećanje od 87,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. I ukupni prihod i prilagođena neto dobit dosegli su rekordne vrijednosti u drugom tromjesečju.