Thalassotherapia Crikvenica dobit će zeleni energetski sustav

Riječ je o ugradnji postrojenja dizalice topline voda-voda, koja će korištenjem mora grijati objekte, bazene, hidromasažne kade i sanitarnu vodu tijekom cijele godine, dok će se u drugoj fazi projekta ugraditi i solarni kolektori

52
Voditelj projekata Blue Deal prof. dr. sc. Neven Duić

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia Crikvenica dobit će infrastrukturu potrebnu za korištenje obnovljivih izvora energije, što će znatno utjecati na očuvanje okoliša i uštedu primarne energije veću od 70 posto. Pojekte Seadrion i Blue Deal predstavio je u srijedu Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Thalassotherapijom, na konferenciji povodom Dana Plave energije.

Riječ je o ugradnji postrojenja dizalice topline voda-voda, koja će korištenjem mora grijati objekte, bazene, hidromasažne kade i sanitarnu vodu tijekom cijele godine, dok će se u drugoj fazi projekta ugraditi i solarni kolektori koji će grijati objekte crikveničke Thalassotherapije između svibnja i rujna. Novi sustav grijanja kompleksa gotovo će u potpunosti zamijeniti kotlovnicu, koja će se koristiti samo pri inicijalnom godišnjem punjenju bazena, što predstavlja značajni iskorak u iskorištavanja toplinskog potencijala mora.

Voditelj projekata, prof. dr. sc. Neven Duić, ističe kako more kao energetski izvor nudi brojne mogućnosti eksploatacije energije vjetra, valova, plime i oseke, topline i morskih struja. “More, kao veliki toplinski spremnik, omogućava izrazito efikasan način iskorištavanja toplinskog potencijala za potrebe grijanja i hlađenja korištenjem dizalica topline morska voda-voda. Takvi sustavi mogu se efikasno koristiti i u manjim objektima, kao što su kućanstva, ali i u većima, kao što su hoteli ili bolnice”, objasnio je jedan od vodećih svjetskih znanstvenika iz područja energetike.

Što je Interreg Medirerranean Blue Deal

Interreg Medirerranean Blue Deal (Blue Energy Deployment Alliance) europski je projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenata pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije u kojem sudjeluje 12 partnera iz šest zemalja Sredozemlja, dok je Fakultet strojarstva i brodogradnje važan znanstveni predstavnik – jedini iz Hrvatske.

“Veliko je priznanje i čast biti jedan od glavnih partnera ovako važnog projekta, koji znatno pridonosi razvoju održive energetike u korištenju mora i prirodnih resursa za očuvanje okoliša i planete”, rekao je dr. sc. Hrvoje Mikulčić, istraživač na spomenutom projektu.

Dzalice topline voda-voda koriste mnogi veliki sustavi duž jadranske obale: Knežev dvor u Dubrovniku, Marina Kaštela, hotel Le Méridien Lav u Splitu, hotel Falkensteiner u Zadru, Thalassotherapia Opatija, bolnica u Rovinju te hotel Parentium u Poreču.

Komercijalno najveći potencijal za iskorištavanje Plave energije imaju pučinske vjetroelektrane, za koje je područje sjevernog Jadrana vrlo atraktivna lokacija zbog relativno plitkog mora i povoljnog položaja, poručeno je s konferencije. Izgradnjom takvih pogona, zbog visoke razine tehnološke spremnosti i potencijala proizvodnje električne energije, Hrvatska više ne bi imala potrebu uvoziti, već bi postala izvoznik električne energije.

>>Raspisuje se javni poziv za pilot-projekte proizvodnje energije iz mora