Kredenca zdravlja – hranom do zadovoljstva

„Nudimo proizvode koji nisu dostupni niti u jednoj trgovini u Hrvatskoj već ih se do sada moglo kupiti isključivo kod proizvođača“, kazuje vlasnica Sanja Dajak Matanović

663
kredenca zdravlja
Vlasnica Kredence zdravlja Sanja Dajak Matanović

Trgovina dobre hrane Kredenca zdravlja otvorena je prije četiri mjeseca, ali je priča koja iza nje stoji u obitelji Sanje Dajak Matanović prisutna odavno, govori nam vlasnica. Osobni zdravstveni problemi prisilili su je da prije šest godina u potpunosti promijeni način prehrane.

A budući da je bilo relativno komplicirano pronaći namirnice koje su se uklapale u njen novi „režim“, istraživanjem je došla do brojnih dobavljača koje sada preporučuje i svojim kupcima.

Kredenca zdravlja nudi provjereno

„Nisam nutricionist, ni liječnik, a ni kineziolog. Ali sam educirani coach, te nakon svog 6-godišnjeg iskustva i učenja o prehrani i treningu, uz to što u trgovini nudimo hranu provjerenih dobavljača, radim i profesionalni coaching, mentorstvo i savjetovanje vezano uz zdravlje, prehranu i tjelovježbu“, objašnjava nam Sanja Dajak Matanović.

Po struci je Sanja diplomirana ekonomistica. Prije otvaranja Kredence radila je u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Nakon što je dala otkaz, sa suprugom Silviom vodila je privatne tvrtke. „Bili smo vlasnici tvrtke za zaštitu na radu, a zatim smo ustanovili i vodili tvrtku za obrazovanje odraslih.“

Zaštitom na radu još uvijek se bave, no nakon deset godina sa suprugom je odlučila kako je vrijeme za još jednu promjenu i tako je nastala Kredenca zdravlja, lounge trgovina koja na policama brižno restaurirane djedovine nudi otprilike 800, većinom prehrambenih artikala.

Presudno je porijeklo

Tu su mlijeko, sirevi, vrhnje, namazi, tjestenine, brašno, kruh, mesne delikatese, dodaci prehrani, proteini za sportaše biljnog porijekla, ali i kozmetika te deklarirana košer i halal hrana.

Pri odabiru proizvoda izuzetno se pazi na porijeklo pa ih je tako mnogo s Pelješca i Korčule budući da je Sanja porijeklom iz Dalmacije i poznaje polja i pogone iz kojih oni dolaze. Ali ima ih i iz Like i Slavonije, a uvoze samo ono što se u Hrvatskoj ne proizvodi, primjerice rižu ili chia sjemenke.

„Nudimo proizvode koji nisu dostupni niti u jednoj trgovini u Hrvatskoj već ih se do sada moglo kupiti isključivo kod proizvođača“, kazuje Sanja. Pritom ističe primjerice mlijeko magaraca koji žive na pelješkom brdu i kraj kojih jedva da je ponekad prošao automobil.

„Naši dobavljači ne moraju biti veliki. Najbitnije je da ih ja osobno poznajem ili upoznam i da imam pristup proizvodnom pogonu“, tumači. Pa ipak nude i proizvode nekih većih proizvođača koji su već sinonim kvalitete kao što je primjerice Mlin Pukanić, jedan od najstarijih mlinova u Hrvatskoj, a od proizvođača likera ističe nagrađivanog Antunovića s Pelješca.

I vino i likeri

„Svoju trgovinu ne volim zvati trgovina zdrave hrane, jer ono što je za moj organizam zdravo za drugi ne mora biti bez obzira na nutritivnu vrijednost. Također, mislim da nije zdravo jesti hranu koju ne volite jer ne vodi zadovoljstvu, a ono se nekako ipak veže uz hranu.“ U Kredenci zdravlja se zato mogu kupiti i vino i likeri, ali samo oni provjerenog porijekla bez umjetnih dodataka.

Za sada su oko Kredence zdravlja angažirani ona i suprug i najviše rade na „educiranju“ kupaca i stvaranju navike da u trgovini mogu naći sve za pravilnu prehranu. U tome im bitno pomaže i Sanjino osobno iskustvo kojim na primjeru pokazuje koliko je prehrana važna u postizanju i održavanju zdravlja.

Smjestili su se u širem centru Zagreba u ulici za koju vjeruju da će se na dulje staze pokazati kao pravi pogodak jer ima dovoljno mjesta za parkiranje.

Networking ključan

Kupcima se nastoje približiti i na sajmovima poput Zagreb burger festivala, ali i na društvenim mrežama. „Najvrjednijom se ipak pokazala mreža ljudi kojom sam se okružila. Puno vremena posvetila sam networkingu, upoznavanju ljudi, i to se sada vraća.

Tu je riječ i o poduzetnicima koji se bore sa sličnim problemima kao suprug i ja pa su nam savjeti i njihove informacije od velike pomoći.“ Osim u trgovini, proizvodi iz ponude Kredence zdravlja uskoro će, možda već ovoga tjedna, biti dostupni i u web shopu.

Vlastiti hladno prešani sokovi

A iako se čini kako postoje kratko, vlasnicima Kredence zdravlja već su se obratili poduzetnici zainteresirani za inozemnu franšizu. Kad se ustabili prva trgovina, vjeruju kako će na red doći širenje, odnosno otvaranje dodatnih prodajnih mjesta u Zagrebu.

Hladno prešani sokovi Kredence zdravlja

Sami trenutačno rade samo hladno prešane cijeđene sokove i smoothieje, a u planu im je širenje ponude i na marmeladu od vrhunskih sastojaka koje uzgaja Sanjin otac.

„Ljudima smo i uređenjem trgovine htjeli predočiti neka stara vremena, kada smo živjeli bliže čovjeku, prirodi, zemlji i kad smo bili zdraviji. Moj moto je brini za sebe, pazi što jedeš, trudi se jesti domaće i zdravo. A rezultati će onda neminovno doći, ne mogu se dogoditi preko noći. Zdrava prehrana je stil života koji treba učiti dan po dan“, zaključuje Sanja Dajak Matanović.