Online platforma Kliker spaja tvrtke i konzultante u realizaciji projekta

Za vrhunske konzultante i nezavisne stručnjake Kliker je novi kanal za akviziciju klijenata uz sigurniju naplatu angažmana te jednostavnije apliciranje za projekte po interesu i vrsti ekspertize

353
Kliker
Kliker tim: Filip Mišković – poslovni analitičar, Ivan Zovko – razvoj proizvoda i poslovanja, Mateo Juran – voditelj projekta)

Konzultantska industrija u Hrvatskoj u proteklih je mjesec dana ušla u potpuno novu eru. Prateći svjetske i europske trendove velikog rasta korištenja usluga stručnjaka-na-zahtjev, lansiran je Kliker, digitalna platforma koja poduzetnicima i tvrtkama osigurava brže, jednostavnije i transparentnije pronalaženje vrhunskog stručnjaka i to točno po mjeri projekta koji prijavljuju.

Sense consulting, koji stoji iza Klikera, u lansiranje platforme ulaže oko dva milijuna kuna, a do kraja godine na njoj očekuje 750 konzultanata i 150 projekata prosječne vrijednosti 30-ak tisuća kuna.

“Kao kod Ubera u prijevozu i Airbnba u iznajmljivanju, cilj Klikera je potpuna transparentnost u pružanju konzultantskih usluga. Kliker digitalizira postojeću interakciju tvrtki sa stručnjacima i konzultantima. U samo nekoliko klikova, tvrtke mogu pronaći vrhunske stručnjake za svoj projekt po konkurentnim cijenama. Naši klijenti sada objavljuju svoje projekte pod pauzom za ručak ili između dva sastanka, dok su im prije Klikera samo za organizaciju sastanka trebali tjedni“, izjavio je Mateo Juran, voditelj poslovanja u Klikeru.

Digitalna transformacija konzultantske industrije

Da Kliker očekuje vrlo plodno tlo u Hrvatskoj pokazalo je i inicijalno, testno razdoblje platforme. Čak i prije nego što je službeno lansiran, na Klikeru je bilo prijavljeno više od 500 stručnjaka, a nakon stroge selekcije odabrano ih je 250. Odabrani stručnjaci nude spektar ekspertiza, dokazanih stručnosti te minimalno pet godina relevantnog radnog iskustva na ključnim pozicijama u vodećim konzultantskim tvrtkama, globalnim korporacijama ili međunarodnim institucijama. Dokaz stručnosti je i njihovo iskustvo, gdje su tijekom dosadašnjeg radnog vijeka zbirno odradili više od 800 različitih projekata.

U testnom razdoblju na Klikeru je objavljeno 15 projekata za koje su pronađeni odgovarajući stručnjaci, što je još jedan znak da na tržištu postoji potreba za ovakvom uslugom, ali i dokaz da je tržište zrelo za početak digitalne transformacije konzultantske industrije.

Kako Kliker radi?

Kliker u potpunosti digitalizira interakciju između stručnjaka i tvrtke kojoj je potrebna usluga poslovnog savjetovanja – od prve faze i objave projekta, preko odabira konzultanta, slanja ponude, isporuke svih dogovorenih materijala pa sve do završne i vrlo važne faze plaćanja koja se finalizira tek kada su obje strane zadovoljne odrađenim poslom.

Klijent u svakom trenutku kontrolira projekt i svaka je faza potpuno transparentna i znatno pojednostavljena. Kliker ima ulogu posrednika koji osigurava visoku kvalitetu i pouzdanost što je istovremeno i ključna dodana vrijednost online platforme.

Za konzultante Kliker predstavlja besplatan kanal putem kojeg mogu pronaći nove klijente i poslove iz područja u kojem su najstručniji, a platforma će naplaćivati naknadu u iznosu 10 do 15 posto od dogovorenog posla. U testnoj fazi naknada još nema.

Svi ponuđeni konzultanti moraju zadovoljiti stroge uvjete selekcijskog procesa: minimalno pet godina relevantnog radnog iskustva, ekspertiza u jednom od šest područja – EU fondovi, financije, digitalizacija, strategija, poslovne operacije te marketing i prodaja – i radno iskustvo u vodećim konzultantskim tvrtkama, na ključnim pozicijama u globalnim korporacijama ili međunarodnim institucijama.

Povezivanje klijenata i stručnjaka

Klijent putem digitalne platforme objavljuje projekt u kojem opisuje svoje poslovne potrebe ili problem koji želi riješiti i zatim prati proces prijava. Na osnovi naprednog algoritma identificiraju se ključni atributi stručnjaka, njihovo iskustvo te reference za određeni projekt. Unutar 24 sata klijent dobiva na uvid konzultante koji odgovaraju njegovoj potrebi, a Kliker u roku od 48 sati predlaže tri najbolja stručnjaka ili konzultanta za projekt.

Nezavisni stručnjaci unutar EU postižu najveći rast zaposlenosti

Godišnja vrijednost ekonomije nezavisnih profesionalaca samo u Ujedinjenom Kraljevstvu premašuje dvije milijarde funti, a Europski forum nezavisnih profesionalaca (EFIP) početkom godine objavio je i opsežno istraživanje o porastu broja nezavisnih stručnjaka unutar Europske unije te naveo kako upravo ova skupina čini oko 15 posto ukupnog broja zaposlenih u cijeloj EU. Što je još značajnije – postiže najveći rast zaposlenosti.

Slični poslovni modeli na svjetskoj razini, poput CoMatcha, Talmixa i Catalanta, trenutno okupljaju više od 95.000 stručnjaka, a osigurali su više od 100 milijuna eura vanjskih investicija.