Grip Security ima rješenje za sigurno upravljanje i nadzor SaaS platformi

Grip Security razvio je rješenje koje nudi automatizirano upravljanje i bolji nadzor svih SaaS platformi koje se koriste u organizaciji. Njihovo rješenje, kažu, omogućuje kvalitetniju provedbu sigurnosnih politika i identificiranje sigurnosnih "rupa"

43
Grip Security
Grip Security [Izvor: Grip Security]

Problemi koje pokušavaju riješiti startupovi koji se bave kibernetičkom sigurnošću često su malo ispred onoga čime se bave mainstream tvrtke iz tog područja. Startupovi su fleksibilniji i mogu reagirati brže od većine etabliranih tvrtki kako bi popunili praznine ili nove potrebe. Oni mogu biti inovativniji i zbog toga što nisu sputani baštinom odnosno trenutnim stanjem.

Naravno, postoji i loša strana. Startupovima često nedostaju resursi i zrelost. Za svaku tvrtku je rizik da se u nekom poslovnom segmentu, u ovom slučaju je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, osloni na proizvod ili platformu koju je razvio startup, te pri tom zahtijeva poseban odnos između kupca i dobavljača. Međutim, nagrada za tako ukazano povjerenje može biti ogromna ako toj tvrtki omogući konkurentsku prednost ili smanji njenu osjetljivost na sigurnosne rizike.

Jedan od takvih startupova je izraelski Grip Security. Osnovan u veljači prošle godine, u prosincu je prikupio 19 milijuna dolara za razvoj. Grip Security razvio je rješenje koje nudi automatizirano upravljanje i bolji nadzor svih SaaS platformi koje se koriste u organizaciji. Njihovo rješenje, kažu, omogućuje kvalitetniju provedbu sigurnosnih politika i identificiranje sigurnosnih “rupa”.

Naime, organizacije sve više koriste softverske platforme kao usluge (SaaS), a sigurnosnim timovima je sve teže to nadzirati i štititi se od rizika koje predstavljaju. U prosjeku su organizacije lani koristile oko 110 SaaS aplikacija, naprema 80 u 2020. godini, navodi se u  izvješću BetterClouda. Istodobno, sigurnosni incidenti povezana sa SaaS datotekama su u 2021. porasli za 134 posto, navodi se u izvješću.

Osnivači Grip Securityja su Lior Yaari, bivši glavni tehnološki direktor u YL Venturesu, glavni tehnološki direktor je Idan Fast, bivši zaposlenik tvrtke za kibernetičku sigurnost Kayhut, i Alon Shenkler, potpredsjednik za istraživanje i razvoj koji je ranije radio u tvrtki Sygnia. Osnivači su se upoznali dok su služili u jedinici izraelskog obavještajnog korpusa.

Grip platforma zamjena je za dosadašnje rješenje koje se temeljilo na oblaku (cloud access security broker – CASB).

“CASB je bio odgovarajuće rješenje za upravljanje SaaS-a 2013. kada se pojavio. No problem je do danas prerastao ovu tehnologiju koja na to nije mogla odgovoriti”, rekao je izvršni direktor i suosnivač Gripa Lior Yaari za VentureBeat. Gripova tehnologija razmjerna je obimu problema, dodaje Yaari: “Naša tehnologija omogućuje timovima pregled i kontrolu nad svim SaaS-ovima za 15 minuta integracije, bez instaliranja bilo čega”.

Grip ima “desetke” korisnika svog  rješenja, “od malih startupa do tržišnih lidera s liste  Fortune 500”, navela je tvrtka u priopćenju za javnost iz prosinca. Grip primjenjuje strojno učenje kako bi iz ogromne količine podataka izvukao točne zaključke. To je ono što nam je donijelo uspjeh u odnosu na druge alate koji to nisu uspjeli, tvrdi Yaari.

Prikupljeni kapital će iskoristiti za daljnji razvoj svog rješenja, prije svega algoritma koji se temelji na strojnom učenju i tima koji na tome radi. Cilj je pružiti klijentima što točnije podatke, poručuje Yaari.

Lakša implementacija

Proizvod se ističe jednostavnošću implementacije i mogućnošću djelovanja. “Većina rješenja danas zahtijeva glomazne i nametljive implementacije, poput proxyja na korporativnoj mreži”, kaže izvršni direktor Gripa.

Uz tehnologiju za kontrolu SaaS aplikacija, klijenti dobivaju i alate za uklanjanje problema u cijelom sustavu. Na primjer, softver otkriva neaktivne račune bivših zaposlenika koji su ostali aktivni, a zatim ukine pristup takvim računima “jednim klikom”. S obzirom na to da sve više tvrtki raznih veličina usvaja SaaS, raste i potreba da se takvi sustavi osiguraju. To otvara veliku tržišnu priliku, ističe Yaari.

Što se tiče ažuriranja proizvoda tvrtke, plan za 2022. je poboljšanje upravljanja sustavom i podacima kako bi se organizacijama omogućilo da postave preciznu politiku pristupa aplikacijama i podacima kakva odgovara modernoj distribuiranoj radnoj snazi.

“To bi sigurnosnim timovima vratilo kontrolu nad proliferacijom podataka i podržalo moderne trendove poput BYOA (donesi vlastiti uređaj)”, smatra Yaari.

Gripovu investicijsku seriju A vodio je Intel Capital, a sudjelovao je i postojeći podupirač YL Ventures. Serija A dovela je tvrtku na 25 milijuna dolara ukupno prikupljenog kapitala tijekom prvih 10 mjeseci. U travnju je, nakon osnivanja, prikupljeno 6 milijuna dolara pod vodstvom YL Venturesa.

Startup trenutno zapošljava 25 ljudi, a plan im je tijekom ove godine utrostručiti broj zaposlenih, odnosno povećati na više od 75.