Njemačka internetska banka N26 prikupila 170 milijuna dolara svježeg kapitala

Prikupljeni kapital N26 će usmjeriti u novo zapošljavanje i globalno širenje poslovanja. Trenutno imaju 1300 zaposlenika diljem svijeta. Nedavno su pokrenuli poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, a u tijeku su pripreme za pokretanje poslovanja u Brazilu

u 10:20 Zadnja izmjena: 19.07.2019 u 10:20
100
N26

Njemačka internetska banka N26 priopćila je u četvrtak da je u posljednjoj financijskoj rundi prikupila 170 milijuna dolara svježeg kapitala. Nakon ovog kruga prikupljanja kapitala procijenjena vrijednost fintech startupa osnovanog prije šest godina porasla je na 3,5 milijarde dolara.

N26, čije je sjedište u Berlinu, preplavio je Europu svojim tekućim računima i debitnim karticama. Tvrtka nema fizičkih poslovnica, ali privukla je više od 3,5 milijuna klijenata u 24 europske zemlje.

Nova injekcija kapitala nadogradnja je na siječanjsku financijsku rundu u kojoj je prikupljeno 300 milijuna eura, a tvrtka je tada procijenjena na 2,7 milijardi dolara.

N26 objavio je da su u posljednjem krugu prikupljanja kapitala sudjelovali dosadašnji investitori među kojima su Valar Ventures, kineski tehnološki div Tencent i singapurski državni fond GIC.

“Rekao bih da investitori diljem svijeta prepoznaju razočaranje klijenata u području poslovanju s građanstvom. A to je ogromno tržište”, izjavio je za CNBC izvršni direktor N26 Valentin Stalf.

Dodao je kako je procjena vrijednosti tvrtke “korektna i u stvari niska” za tvrtku takve vrste. “Mislim da imamo priliku znatno povećati vrijednost u budućnosti”, rekao je Stalf.

Za usporedbu, britanski konkurent Monzo nakon posljednje runde financiranja procijenjen je 2,5 milijarde dolara.

Poboljšanje aplikacije i nove značajke

Prikupljeni kapital N26 će usmjeriti u zapošljavanje i globalno širenje poslovanja. Trenutno imaju 1300 zaposlenika diljem svijeta. Nedavno su pokrenuli poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, a u tijeku su pripreme za pokretanje poslovanja u Brazilu što se očekuje tijekom iduće godine.

>>TransferWise postao najvrjedniji europski fintech startup

Stalf je Brazil opisao kao “jedno od najatraktivnijih i najkonkuretnijih bankarskih tržišta”. N26 će se tamo, između ostalih, suočiti s izravnim konkurentom – južnoameričkom mobilnom bankom Nubank.

Svježim kapitalom financirat će se razvoj proizvoda tvrtke N26 budući da tvrtka želi poboljšati svoju aplikaciju i uvesti nove značajke kako bi privukla nove klijente. Jedna od novih značajki je alat koji će korisnicima omogućiti otvaranje pod-računa koji se mogu dijeliti s prijateljima.

Zamislite to kao dijeljenje računa s prijateljima kao što je WhatsApp grupa, rekao je Stalf. N26 će također uvesti praćenje povijesti potrošnje i mogućnost povezivanja više kartica s aplikacijom. Primijenit će i umjetnu inteligenciju u otkrivanju nepravilnih i potencijalno prijevarnih transakcija.

Svježe ulaganje podiže raspoloživi kapital tvrtke na 670 milijuna dolara. Riječ o još jednom u nizu investicija u brzorastućem europskom sektoru financijskih tehnologija. Prema izvješću tvrtke CB Insights samo u prvom tromjesečju ove godine fondovi rizičnog kapitala investirali su u fintech sektor 1,7 milijardi dolara.

Iako su takozvane neobanke poput N26 privukle milijune klijenata i značajne investicije, i dalje se suočavaju s problemima u nastojanju da svoj „divlji” rast pretoče u profit. Iako još ne posluju profitabilno, N26 tvrdi da su znatno poboljšali maržu po klijentu.

“Većina banaka nove generacije još nije profitabilna jer brzo rastu i nove su tvrtke. N26 ima visoke marže po klijentu i dodatno ih povećava. Zato su zanimljivi ulagačima”, rekao je Andrew McCormack, partner u Valar Venturesu, investicijskoj tvrtki koja je uložila u N26.