Umjetna inteligencija koordinirat će autobusne rute u Japanu

Umjetna inteligencija primijenit će se za automatsko generiranje ruta u stvarnom vremenu, na temelju zahtjeva koje će putnici postavljati tijekom vožnje putem aplikacije za pametne telefone

62
Mitsubishi
Projekt sponzorira Nissan, čiji će se model Caravan (mini bus) koristiti u pilotu. Vozilima će upravljati vozači iz tvrtke Fukuoka Nishitetsu Taxi

Mitsubishi Corporation osnovao je s velikim japanskim autobusnim operatorom zajedničku tvrtku koja će koristiti umjetnu inteligenciju za kontrolu autobusnih usluga na zahtjev na domaćem tržištu, navodi CNBC.

Novu tvrtku nazvanu Next Mobility osnovali su Mitsubishi i Nishi-Nippon Railroad Company.  Pilot projekt će se provoditi na Island Cityju, umjetnom otoku u okrugu Higashi u Fukuoki. Počet će u travnju, a trajat će godinu dana.

U priopćenju objavljenom u srijedu Mitsubishi pojašnjava kako će se umjetna inteligencija primijeniti za automatsko generiranje ruta u stvarnom vremenu, na temelju zahtjeva koje će putnici postavljati tijekom vožnje putem aplikacije za pametne telefone.

Dubinsko učenje koristit će se za obradu i koordiniranje “operativnih podataka” o trenutnom stanju u prometu i odredištima putnika. To bi, navodi se u priopćenju Mitsubishija, trebalo omogućiti da autobusi budu efikasnije korišteni.

Projekt sponzorira Nissan, čiji će se model Caravan (mini bus) koristiti u pilotu. Vozilima će upravljati vozači iz tvrtke Fukuoka Nishitetsu Taxi.

Mapiranje cesta u Queenslandu

Inovacije i ideje polako ali temeljito mijenjaju način na koji se ljudi putuju. U veljači je tako objavljeno da će električno vozilo opremljeno inteligentnim senzorima i računalima proputovati 1.200 kilometara kroz australsku saveznu državu Queensland.

Na putovanju koje će trajati tri mjeseca Renault ZOE će mapirati ceste u državi koja se nalazi na sjeveroistoku Australije. Projekt vode istraživači s Tehnološkog sveučilišta Queensland iz Brisbanea.

“Dok će istraživači voziti automobil diljem Queenslanda, senzori će kreirati virtualnu kartu kako bi pomogli inteligentnim automobilima da sigurnije upravljaju našim cestama“, rekao je najavljujući projekt Mark Bailey, ministar transport i prometa Queenslanda.


Sadržaj omogućila Addiko banka