Startup Ro pokreće dostavu generičkih lijekova za kronične bolesti

Američki startup Ro testira novu uslugu u kojoj nudi isporuku više od 500 generičkih lijekova po prihvatljivoj cijeni pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti.

127
startup Ro
Image by luvqs from Pixabay

Američki startup Ro, koji je počeo isporukom generičkih lijekova za erektilnu disfunkciju, ima daleko šire planove. Tvrtka je potiho otvarala ljekarne širom zemlje kako bi isporučivala najčešće generičke lijekove po jedinstvenoj cijeni koju si većina Amerikanaca može priuštiti. Sada s malim brojem korisnika testira novu uslugu u kojoj nudi isporuku više od 500 generičkih lijekova po cijeni od 5 dolara za mjesečnu dozu, piše CNBC pozivajući se na dokument koji im je predočen i anonimne izvore upoznate s planovima tvrtke.

U cijenu od pet dolara uključena je isporuka, a tvrtka ne prihvaća zdravstveno osiguranje nego traži da korisnici usluge sami plate lijek. Program planiraju lansirati u narednim tjednima, tvrdi izvor blizak tvrtki.

Donedavno je ljekarnicima bilo zabranjeno informirati pacijente o dostupnim jeftinijim lijekovima. Odredba je ukinuta, ali mnogi ljekarnici još uvijek o takvim mogućnostima s pacijentima razgovaraju samo ako ih ovi izravno pitaju.

Sva ta zbrka otvorila je put start-up tvrtkama poput Roa i velikim trgovačkim lancima koji sada mogu transparentnije nuditi lijekove kroz svoju prodajnu mrežu. Tako Walmart na svojoj web stranici nudi lijekove po cijeni od 4 dolara na više, a privatne tvrtke poput GoodRx nude kartice s popustom potrošačima koji nemaju zdravstveni osiguranje ili imaju visoke franšize.

Pacijenti plaćaju iz vlastitog džepa

Ro trenutno nudi dva modela, za muškarce i žene, pod nazivima Roman i Rory. Do sada su od investitora prikupili više od 170 milijuna dolara kapitala. Nude tretmane za liječenje simptoma poput erektilne disfunkcije, vrućice ili gubitka kose. Imaju liječnike koji pacijentima virtualno propisuju lijekove. Cijene lijekova će varirati, navodi se na internetskim stranicama tvrtke, ali cijena posjeta liječniku iznosi 15 dolara.

Nova ponuda tvrtke Ro obuhvaća neke od lijekova koje najčešće propisuju američki liječnici, poput Metformina za reguliranje šećera u krvi, ili Atorvastatina, koji se rutinski propisuje osobama s visokim kolesterolom, pokazuju podaci u dokumentu.

Ro navodi da ne prihvaćaju zdravstveno osiguranje. Traže da potrošači lijekove plate iz svog džepa. To bi, u slučaju nekih lijekova, moglo biti skuplje osobama koje imaju kvalitetno zdravstveno osiguranje, navodi CNBC, ali podsjeća da je istraživanje New York Timesa iz 2017. godine pokazalo da je često jeftinije plaćati lijekove iz svog džepa.

“Nudimo najpristupačniji način da lijekovi koji vam spašavaju život stignu na vaša vrata. Time smo korak bliže u ispunjenju naše misije da budemo prvi pacijentov poziv”, poručio je izvršni direktor tvrtke Zachariah Reitano u izjavi danoj elektroničkom poštom kojom je potvrdio pilot program.

Tvrtka trenutno ima tri ljekarne iz kojih dostavlja lijekove po novom programu i koje se nalaze na listi državnih farmaceutskih odbora. Do kraja godine planira proširiti mrežu na desetak ljekarni, tvrde izvori bliski kompaniji. Ako skrati vrijeme dostave na jedan dan sa sadašnjih 30 dana, Ro bi mogao konkurirati PillPack koja je u Amazonovu vlasništvu.

Vlastita medicinska infrastruktura

Ro zapošljava farmaceute i farmaceutske tehničare, ali i liječnike. To pokazuje da žele stvoriti vlastitu medicinske infrastrukturu. Većina njihovih konkurenata ne zapošljava liječnike, već ih angažira kao vanjske suradnike. Vrlo malo konkurenata ima vlastite ljekarne ili ljekarne kojima upravlja. Zbog toga su se nedavno pojavila startup poduzeća poput TruePilla koja u ime drugih distributera lijekova upravljaju mrežom ljekarni.

Ro želi ponuditi rješenje pacijentima s ozbiljnim zdravstvenim problemima koji se oslanjaju na osobne posjete liječnika. Generičke lijekove koje tvrtka planira dostavljati često koriste stariji i kronično bolesni pacijenti, za razliku od „milenijaca” koji su do sada bili tipični klijenti tvrtke.

Da bi dosegao ove korisnike, tvrtka će morati uvjeriti njihove liječnike da preusmjere svoje pacijente u Roove ljekarne. Ro ne nudi medicinske usluge, što znači da nema namjeru istisnuti obiteljske liječnike.

Da bi poslovao profitabilno, Ro će morati dostaviti desetke milijuna lijekova izdanih na recept. No, ako se kupcima svidi njihov model, tu razinu bi mogli dostići vrlo brzo, procjenjuju farmaceutski stručnjaci.

Neki liječnici kritizirali su kompanije poput Roa. Tvrde da medicinske usluge pretvaraju u „restoransko posluživanje lijekova po meniju”, piše New York Times. Strahuju da će startupovi poput tvrtke Ro nametnuti model u kojem pacijenti više neće vidjeti vrijednost u dugoročnom odnosu s liječnicima.

Liječnici koji se bave telemedicinom kažu pak da takve tehnologije omogućavaju brigu o zdravlju pacijenata na daljinu te smanjuju opterećenost bolnica i domova zdravlja. Mnogi tvrde da bi se tako moglo poboljšati liječenje pacijenata s kroničnim bolestima koji financijski najviše opterećuju zdravstveni sustav.

Tvrtka Omada Health objavila je kliničku studiju prema kojoj bi se znatno unaprijedilo liječenje dijabetesa ako bi pacijenti imali pristup liječnicima i zdravstvenim trenerima na mreži. A izvršni direktor Roa Reitano kaže kako je virtualna skrb rješenje za pacijente koji su kilometrima udaljeni od najbližeg liječnika.


Sadržaj omogućila Addiko banka