Povećanje stope zaposlenosti žena značajno doprinosi rastu BDP-a

U sektoru zdravstva i socijalne skrbi nove tehnologije trebale bi povećati broj zaposlenih žena. Međutim, u sektorima veleprodaje, maloprodaje i proizvodnje u državama članicama OECD-a očekuje se da će razvoj tehnologije smanjiti njihovu zaposlenost

43
Indeks žena u svijetu rada
Image by Werner Heiber from Pixabay

Kada bi stopa zaposlenosti žena u državama članicama OECD-a dostigla onu u Švedskoj, BDP država članica OECD-a mogao bi porasti za više od 6 bilijuna dolara. Dostizanje iste razine bi lokalnim gospodarstvima šest država članica OECD-a u srednjoj i istočnoj Europi (Poljska, Češka, Estonija, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka) donijelo do 155 milijardi dolara, pokazalo je najnovije PwC-ovo istraživanje Indeksu žena u svijetu rada, koje analizira ekonomsko osnaživanje žena u 33 države članice OECD-a,

Najnoviji indeks žena u svijetu rada pokriva razdoblje od 2017. do 2018. godine, u kojem je razina gospodarskog osnaživanja žena u državama članicama OECD-a nastavila rasti. Island i Švedska su petu godinu zaredom zadržale prva dva mjesta, a treća je Slovenija. Češka je zabilježila najveći skok na ljestvici u odnosu na ostale države članice OECD-a, s 23. na 19. mjesto, zahvaljujući malim, ali pozitivnim poboljšanjima svih čimbenika indeksa.

Poljska je zabilježila najveće povećanje u pogledu apsolutnog rezultata, zbog značajnih poboljšanja gotovo svih čimbenika i najvećeg smanjenja razlike u plaćama među spolovima među državama članicama OECD-a. Trenutačno zauzima 8. mjesto u svijetu u smislu ekonomske rodne ravnopravnosti, što je izuzetno veliko poboljšanje u usporedbi sa situacijom prije 20 godina, kada se nalazila na 19. mjestu.

Sjedinjene Američke Države su zabilježile skroman pomak na ljestvici s 22. u 2017. na 20. mjesto u 2018. godini.

Iako je Velika Britanija bila iznad prosjeka država članica OECD-a i na drugom je mjestu iza Kanade među članicama skupine G7, njezina se pozicija jedva pomakla od 2000. godine kada je bila na 17. mjestu, unatoč poboljšanju u svih pet sastavnica indeksa.

Estonija i Irska zabilježile su najveći pad na ljestvici. U najnovijem istraživanju obje zemlje su pale za četiri mjesta, uglavnom zbog smanjenja stope zaposlenosti žena na puno radno vrijeme u Estoniji i povećanja razlike u plaći među spolovima u Irskoj.

Smanjiti jaz u plaćama među spolovima

Izvještaj PwC-a također otkriva da bi smanjivanje razlike u plaćama među spolovima moglo povećati zaradu žena u državama članicama OECD-a za više od 2 bilijuna dolara, što je povećanje za 21 posto, dok bi lokalnim gospodarstvima šest država članica OECD-a u SIE moglo donijeti više od 42 milijarde dolara.

>>HUP pokreće program mentorstva za poslovne žene

>>Žene u poduzetništvu: Financiranje, edukacija, umrežavanje grade put do uspjeha

“U mnogim državama OECD-a došlo je do napretka. Ritam poboljšanja u zemljama SIE je impresivan, a zemlje regije visoko su rangirane u pogledu ekonomske rodne ravnopravnosti. Međutim, još uvijek ima puno prostora za poboljšanje. To bi bilo vrlo korisno  za lokalna gospodarstva. To nije samo gospodarsko pitanje, već se odnosi i na dobrobit građana i socijalnu koheziju. Kako bi ostvarili te dobitke, tvrtke i vlade trebaju surađivati na tome da se zaposli što veći broj žena i da se osigura poštena i jednaka struktura plaća“, istaknula je Zlata Elksnina, voditeljica PwC-ovih aktivnosti vezanih za raznolikost i inkluziju u SIE.

Žene u tehnologiji

U zemljama skupine G7 žene u prosjeku čine samo 30 posto radne snage na području tehnologije, a još se manje žena nalazi na najvišim položajima u tehnološkim tvrtkama. Prema PwC-ovom indeksu žena u tehnologiji, koji je uključen u ovogodišnju studiju, Kanada je među svim članicama skupine G7 ostvarila najveći uspjeh u pogledu rodne zastupljenosti i jednakosti u tehnološkom sektoru. Francuska je na drugom, a SAD na trećem mjestu.

>>Žene privlači rad u tehnološkom sektoru

>>Kako do ravnopravnosti žena u tehnološkom sektoru

U pogledu indeksa žena u tehnologiji, Ujedinjena Kraljevina zauzima peto mjesto među zemljama skupine G7. Lošije mjesto na rang ljestvici rezultat je ispodprosječnog učinka po svim čimbenicima, osim udjela žena u upravama tvrtki u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT).

Utjecaj tehnologije na zapošljavanje žena

PwC-ova studija također otkriva da bi umjetna inteligencija i nove tehnologije poput robotike, bespilotnih letjelica (dronova) i vozila bez vozača mogle preuzeti poslove žena, ali i stvoriti nova radna mjesta. U državama članicama OECD-a radnice bi mogle ostvariti određeni dobitak, no raspodjela dobitaka i gubitaka može se značajno razlikovati po zemljama i industrijskim sektorima. Očekuje se da će u sektoru zdravstva i socijalne skrbi, koji je najveći poslodavac žena u državama članicama OECD-a, kao rezultat tehnologije doći do neto povećanja zaposlenosti žena. Međutim, u sektorima veleprodaje, maloprodaje i proizvodnje se u državama članicama OECD-a kao rezultat tehnologije očekuje neto smanjenje zaposlenosti žena.

>>Umjetna inteligencija mogla bi ugroziti ženska radna mjesta

Kako tehnologija i dalje mijenja svijet rada, nedavno PwC-ovo globalno istraživanje pokazalo je da više od polovice radnika širom svijeta smatra da će se zbog automatizacije njihov posao značajno promijeniti ili će postati suvišnim u razdoblju od jednog desetljeća.

“Zakonodavci i tvrtke imaju ključnu ulogu pomoći ljudima, uključujući žene, da se prilagode tehnološkim promjenama tijekom njihovog radnog vijeka. Također je od presudne važnosti da žene dobiju prave prilike za usavršavanjem u okolnostima kada se suočavamo sa sve većom automatizacijom i kada smo na pragu četvrte industrijske revolucije. To uključuje više mogućnosti za usavršavanje digitalnih vještina i STEM područja, pružanje podrške prilikom prekvalifikacije za druge poslove u sektorima u kojima je ‘ljudska dimenzija’ presudna i pružanje mogućnosti za učenje emocionalno-socijalnih vještina, poput kreativnosti, rješavanja problema i fleksibilnosti. Zato u PwC-u u SIE, gdje je udio žena među zaposlenicima blizu 60 posto, digitalno usavršavanje predstavlja glavni fokus naših aktivnosti vezanih uz zaposlenike“, dodala je Branka Rajičić, PwC-ova voditeljica za ljude i talente za SIE.