Pametna tehnologija pomaže u rješavanju problema vrijednog 990 mlrd dolara

Svake godine u svijetu se odbaci ili izgubi hrana u vrijednosti 990 milijardi dolara. Britanski startup Winnow razvio je rješenje koje pomaže profesionalnim kuhinjama da racionaliziraju potrošnju namirnica

199
Winnow
U kuhinji se radi brzo, a operacije su složene. Winnow nudi platformu na temelju koje glavni kuhar može bolje upravljati takvim dinamičnim operacijama

Prehrambeni otpad je veliki problem. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) oko 1,3 milijarde tona hrane proizvedene za ljudsku potrošnju svake je godine izgubljeno ili odbačeno, Ekonomski učinak takvog gubitka je značajan. FAO gubitak u industrijski razvijenim zemljama procjenjuje na oko 680 milijardi dolara, dok na zemlje u razvoju otpada oko 310 milijardi dolara.

Britanski startup Winnow, pokrenut u svibnju 2013. godine, razvio je pametnu tehnologiju koja profesionalnim kuhinjama pomaže da prate i racionaliziraju potrošnju namirnica te smanje otpad i, naravno, troškove.

To čini putem Winnow Waste Monitora, sustava koji se sastoji od niza pametnih vaga povezanih aplikacijama s tabletima koji omogućava osoblju kuhinje da zapisuje koliko se hrane upotrijebi, a koliko se baca. Ti podaci pohranjuju se u oblaku i analiziraju Winnowovim algoritmom. Na temelju rezultata analize može se smanjiti količina odbačene hrane.

Sustav je vrlo jednostavan: traži od osoblja tek nekoliko dodira tableta, tako da se brzo mogu vratiti pripremi hrane.

“Svime što se može mjeriti, može se i upravljati”, tumači suosnivač i izvršni direktor tvrtke Winnow Mark Zornes.. Tvrdi da na odbačenu hranu otpada 5 do 20 posto ukupno kupljene hrane.

Troškovi nabave hrane manji 3 do 8 posto

To očito znatno utječe na okoliš, ali i na marže restorana i kuhinja. U Winnowsu tvrde da nakon implementacije njihova sustava kupci u roku od godinu smanje troškove nabave hrane za 3 do 8 posto.

“Uvodimo podatke tamo gdje ih do sada nije bilo i to tako da informacija povećava efikasnost operacije, U komercijalnim kuhinjama vrlo je teško shvatiti što se gubi, gdje nastaju gubici i zašto”, tumači Zomes koji je ranije radio kao analitičar hrane i održivog prehrambenog sustava u McKinseyju. “U kuhinji se radi brzo, a operacije su složene… Mi nudimo platformu na temelju koje glavni kuhar može bolje upravljati takvim dinamičnim operacijama.”

Winnow ima urede u Ujedinjenom Kraljevstvu, Singapuru, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a među njegovim klijentima su IKEA, Compass Group i AccorHotels. Procjenjuje se da njihovih više od šest stotina klijenata primjenom sustava Winnow godišnje uštedi 4300 tona hrane.

Prilikom nastupa na TEDxu u Londonu krajem 2015. Zornes je govoreio o mogućnostima da tehnološke tvrtke pridonesu poboljšanju prehrambenog lanca, tvrdeći da se I kompanije vođene prvenstveno profitom mogu dovesti u red. “Dio smo male, ali rastuće zajednice poduzetnika koji pokušavaju riješiti ovaj problem i pozivam vas da nam se pridružite”, poručio je tada.