Za majke poduzetnice država bi trebala imati više razumijevanja

Žene čine čak trideset posto poduzetničkog sektora u Hrvatskoj, a većina njih su i majke. Mnoge od njih imaju ili su spremne imati više od jednog djeteta. Zato bi briga države o ženskom poduzetništvu trebala uključivati i demografske mjere

158
majke poduzetnice
Konferencija mama poduzetnica

Država bi trebala imati više razumijevanja za mikro poduzetništvo, a posebice za majke poduzetnice. Zbog obujma njihova posla mogla bi im osigurati porezne olakšice ili vaučere za pomoć u kući, a djeci poduzetnica treba prilagoditi rad dječjih vrtića, moglo se čuti na današnjoj Konferencije mama poduzetnica koja je održana u Tehnološkom parku Zagreb.

„Biti poduzetnicom daleko je od šminkerske percepcije naziva onoga od čega poduzetnice žive. Poduzetnice se brinu o razvoju poslovanja, očuvanju i otvaranju radnih mjesta te podmirivanju obveza prema državi. U Hrvatskoj imaju i specifične izazove – od brige o naplati računa do poduke djelatnika jer sustav obrazovanja mlade ne priprema odgovarajuće za tržište rada. Sve to znači da poduzetnik ne poznaje kraj radnog vremena – na svojem poslu radi i o njemu razmišlja neprekidno. Majke poduzetnice uz to na plećima imaju i brigu o kućanstvu i djeci. Za dosadašnje inicijative da poduzetnicama troškovi čuvanja djece ili čišćenja kućanstva budu porezno priznati troškovi, nitko na vlasti nije imao sluha. S druge strane država revno djeluje kada je naplata njezinih potraživanja u pitanju“, iskustva poduzetnica prepričala je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Fleksibilnost dječjih vrtića i prilagodba radnog vremena

Čak 30 posto hrvatskog poduzetničkog sektora čine žene a većina poduzetnica su i majke. Mnoge od njih imaju ili su spremne imati više od jednog djeteta. Zato bi briga države o ženskom poduzetništvu trebala uključivati i demografske mjere, primjerice promjene u predškolskom odgoju.

„Dječji vrtići započeli su prilagođavati svoje radno vrijeme potrebama roditelja, no tek ćemo vidjeti kako će to izgledati u praksi. Vrtićki sustav danas traži i fleksibilnost. Naime, nekim bi roditeljima među kojima je i dosta poduzetnica, odgovaralo da dijete u vrtiću provodi samo dio radnoga dana. Potrebne su promjene i u kurikulima dječjih vrtića. Djeca već u vrtićima trebaju početi razvijati vještine koje će ih jednoga dana učiniti konkurentnima na tržištu rada, dovesti do inovacija ili pripremiti za poduzetništvo“, istaknula je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

Konferencija mama poduzetnica sudionicama je uz niz korisnih predavanja za razvoj poslovanja, donijela i priče poduzetnica iza kojih je kako poslovni uspjeh, tako i ispunjeno roditeljstvo. Maja Šesnić, direktorica EdukaCentra i majka petero djece, kazala je kako je u poduzetništvu naišla na niz prepreka, ali i tu je lekciju dijelila s ukućanima – poslovni se uspjeh gradi požrtvovno na duge pruge.

Porezne olakšice i vaučeri za čuvanje djece i pomoć u kući

„Svatko za svoj biznis treba imati ambiciozne i velike ciljeve pa tako i mame poduzetnice. Budući da se radi o skupini žena koje često na sebe preuzimaju i veliki dio obiteljskih poslova i brige za djecu te kućanstvo, nužno je vidjeti kako olakšati tu konstantnu utrku s vremenom. Brojne su mogućnosti, primjerice, vaučeri za čuvanje djece i pomoć u kući ili porezne olakšice za zapošljavanje osoba koje će voditi brigu o kućanstvu. Time bi se pomoglo mamama poduzetnicama te ujedno potaknulo zapošljavanje ostalih, teže zapošljivih skupina, najčešće žena iznad četrdeset, a pogotovo pedeset godina. Također, velika podrška bi bilo i zakonsko rješenje koje bi osiguralo neprenosivi dio roditeljskog dopusta za očeve kako bi roditeljska odgovornost bila ravnomjernije raspoređena“, kazala je Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica metodologije Mamforce kojom se promiče ravnoteža privatnog i poslovnog života.

Na konferenciji su uz mame poduzetnice sudjelovala i djeca. Ona najmlađa s mamama su slušala predavanja, a starija od tri godine mogla su se uključiti u zanimljiv program pod vodstvom odgojiteljica Čigre. Jedan je to od jednostavnih načina koji poduzetnicama olakšavaju profesionalno usavršavanje.