Biciklistička online platforma Zwift prikupila 120 mil. dolara za širenje u eSport

Želimo uspostaviti našu platformu kao legitiman sport i to najpristupačniji sport koji postoji, najavio je Eric Min, jedan od osnivača startupa, koji vjeruje da ni uvrštenje Zwifta u olimpijske sportove nije nedostižno

281
zwift
izvor: Zwift

Zwift, aplikacija koja omogućava biciklistima da se natječu i međusobno komuniciraju u virtualnom svijetu, prikupila je 120 milijuna dolara za financiranje ekspanzije u eSport.

Ulaganje u seriju B – drugi veliki krug financiranja za start-up – vodila je tvrtka za ulaganja rizičnog kapitala Highland Europe, čiji portfelj uključuje Huel, WeTransfer i eGym.

Zwift su 2014. godine osnovali Eric Min, Jon Mayfield, Scott Barger i Alarik Myrin. Do sada je platforma privukla milijun registriranih korisnika i prikupila je 166 milijuna dolara od investitora.

Eric Min karijeru je počeo na Wall Streetu. S pozicije potpredsjednika u J. P. Morganu otišao je kako bi osnovao vlastitu trgovinsku platformu, Sakonnet Technology, a potom odlazi u London i pokreće Zwift.

“Ideja je da povežem ono čime sam se profesionalno bavio i svoju strast – biciklizam”, rekao je MIn za CNBC. Dodao je kako je biciklizam trenutno dominantan oblik vježbanja na Zwiftovoj platformi, a novo područje na koje su se usredotočili je trčanje.

Da bi koristili Zwiftovu platformu, korisnici moraju imati stacionarni bicikl ili traku za trčanje. Aplikacija spaja pametnog trenera i senzore kako bi pratila koliko brzo korisnik vozi ili trči te kreće li se uzbrdo.

S obzirom na to da tvrtka ulazi u područje eSporta, industriju koja bi prema predviđanjima tvrtke za istraživanje tržišta NewZoo ove godine trebala dosegnuti 905,6 milijuna dolara prihoda, Zwift je potpisao ugovore s britanskom i australskom biciklističkom federacijom kako bi se njihova tehnologija primijenila u nacionalnim prvenstvima.

“Ne postoji niti jedan dionik u industriji biciklizma s kojim nismo razgovarali ili s kojim već nismo uspostavili partnerstvo”, tvrdi Min. “Četiri ili pet federacija su već spremne za potpisivanje ugovora.”

Zwift ima ambicija i u profesionalnoj biciklističkoj seriji. Prošlog tjedna najavili su KISS Super League, svoju prvu profesionalnu biciklističku ligu u kojoj su timovi Wiggins, čiji je osnivač bivši biciklist, pobjednik Tour de Franca, olimpijski pobjednik i svjetski prvak Bradley Wiggins, te Hagens Berman Axeon u kojem je tehnički direktor Axel Merckx, bivši biciklist i sin peterostrukog pobjednika Tour de Franca Eddyja Merckxa.

Cijena osnovne opreme oko 335 eura

“Imamo priliku učiniti nešto što još nitko nije – dovesti prave sportaše na digitalnu platformu. Želimo uspostaviti našu platformu kao legitiman sport”, najavio je Min. “Ne mislim da su nam Olimpijske igre nedostižne. O tome raspravljamo već nekoliko godina.”

Osnovna oprema potrebna za početak rada s aplikacijom košta oko 335 eura, tvrdi Min, koji želi da se Zwift razvije u “najpristupačniji sport koji postoji”.

Tvrtka je odbila komentirati procjenu vrijednosti kompanije nakon posljednjeg kruga financiranja. No, Min smatra da su investitori prepoznali priliku. “Ovo je velika prilika i investitori dijele takvo mišljenje”, rekao je izvršni direktor Zwifta.

Dodao je da iznos posljednjeg kruga odražava “količinu ulaganja koja je potrebna za izgradnju platforme”. Dodao je da će sve uložiti u razvoj.

Min je podsjetio da ovo nije prvi put da je Zwift prikupio značajna sredstva. Inicijalno ulaganje od 7 milijuna dolara prikupljeno je u krugu prijatelja i obitelji. Od poslovnih anđela prikupljeno je 10 milijuna dolara, a u prvom velikom financijskom krugu od investitora je prikupljeno 27 milijuna dolara.


Sadržaj omogućila Addiko banka