Poništena odluka o odabiru izvođača na pristupnoj cesti Pelješkom mostu

Strabag se žalio na odluku i priložio je dokaze da odabrana grčka tvrtka u ponudi nije navela da je kažnjena zbog udruživanja u kartel, zbog čega je mogla biti isključena iz natječaja

76
Avax

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donijela je rješenje o poništavanju odluke Hrvatskih cesta o odabiru grčke tvrtke J&P Avax za izvođača radova za izgradnju ceste Duboka – Sparagovići. Hrvatske ceste će, kao investitor, ponovo morati razmotriti ponude pristigle na natječaj objavljen 9. ožujka 2018 godine. Također, Hrvatske ceste moraju nadoknaditi troškove žalbenog postupka zajednici ponuditelja na čelu sa Strabagom.

Riječ je o 12 kilometara dugoj dionici ceste koja spaja Jadransku magistralu i Pelješki most sa sjeverne strane. Dionica je građevinski zahtjevna s obzirom na to da trećinu trase čine tuneli, vijadukti i mostovi. Na natječaj objavljen u ožujku prošle godine stiglo je sedam ponuda od kojih su četiri ocijenjene kao valjane, a odluka o odabranom ponuđaču donesena je 28. veljače ove godine. Ekonomski najpovoljnijom ocijenjena je ponuda tvrtke J&P Avax koja se obvezala da će cestu izgraditi u roku od 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao za 464,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Žalba Strabaga

Strabag se žalio na odluku. U žalbi je naveo da J&P Avax u ponudi nije naveo da je tvrtka napravila „profesionalni propust“ zbog kojeg bi mogla biti isključena iz natječaja. Strabag je priložio dokaze – tekstove s nekoliko grčkih portala te priopćenje grčke agencije za zaštitu tržišnog natjecanja – o tome da su J&P Avax te četvrti rangirani ponuditelj, također grčka tvrtka Aktor, kažnjene zbog udruživanja u kartel u razdoblju od 2005. do 2012. te da su im izrečene novčane kazne.

U Hrvatskim cestama su procijenili da priloženi dokazi nisu dovoljno uvjerljivi jer je “općepoznata činjenica da novine i portali objavljuju senzacionalističke članke radi čitanosti“.

No, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave procijenila je drugačije i prihvatila je žalbu.

Odluka Državne komisije dodatno će zakomplicirati situaciju oko radova na pristupnim cestama Pelješkom mostu. Naime, prema sadašnjim rokovima završetak gradnje pristupnih cesta kasni nekoliko mjeseci za završetkom radova na mostu, a odgoda odluke o ponuđaču mogla bi te rokove dodatno produžiti. Referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova je 31. siječnja 2022. godine.

Za južnu dionicu pristupne ceste koja vodi preko Pelješca prema Jadranskoj magistrali (Sparagovići – Doli) ponude su nedavno otvorene i trenutno se razmatraju.