Ericsson Nikola Tesla će nadograditi radijsku mrežu A1 Hrvatska

Okvirnim ugovorom do kraja 2023. godine obuhvaćena je modernizacija i proširenje mreže na temelju najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava

150
A1 Hrvatska

A1 Hrvatska potpisao je sa svojim dugogodišnjim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom ekskluzivni ugovor o daljnjem razvoju svoje radijske pristupne mreže. Okvirnim ugovorom do kraja 2023. godine obuhvaćena je modernizacija i proširenje mreže na temelju najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS).

Navedena suradnja korisnicima A1 Hrvatska omogućit će i u budućnosti atraktivan doživljaj podatkovno sve zahtjevnijih usluga u svim dijelovima Hrvatske. Na temelju ERS portfelja ovaj hrvatski operator imat će na raspolaganju fleksibilno rješenje spremno za 5G.
U okviru 5G partnerskog programa A1 Hrvatska tijekom 2018. i 2019. godine predstavio je funkcionalnosti 5G u živoj mreži koristeći Ericssonovu 5G tehnologiju u radijskom i jezgrenom dijelu mreže.

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, naglasio je važnost strateškog partnerstva: “Suradnja s kompanijom Ericsson Nikola Tesla omogućava nastavak naše misije – izgradnje pametnog digitalnog društva u Hrvatskoj. Već 20 godina zajedno gradimo modernu infrastrukturu koja građanima olakšava svakodnevicu i donosi jednake mogućnosti komunikacije i povezanosti kao u tehnološki najrazvijenijim zemljama. Jednakim zanosom nastavljamo s izgradnjom mreža 5. generacije i izuzetno smo ponosni što komunikacijsku tehnologiju budućnosti gradimo s hrvatskim stručnjacima.“

Kvaliteta i korisničko iskustvo

Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle istaknula je da je ENT strateški partner A1 Hrvatska od osnivanja te kompanije prije 20 godina te da su tijekom tog razdoblja zajedno radili na inovativnim rješenjima i osiguravali mrežnu infrastrukturu koja je omogućila ponudu atraktivnih usluga njegovim korisnicima.

“U godini u kojoj obje kompanije obilježavaju svoje važne jubileje ovaj ugovor je snažan poticaj da nastavimo nizati poslovne uspjehe na zadovoljstvo krajnjih korisnika. Razvojno istraživački centar Ericssona Nikole Tesle značajno je uključen u razvoj 5. generacije mobilnih mreža te smo posebno zadovoljni što A1 Hrvatska u partnerstvu s našom kompanijom nastavlja stvarati nove vrijednosti i pružati vrhunske komunikacijske usluge korisnicima u Hrvatskoj“, rekla je Gordana Kovačević.

>>Ericsson predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata do kraja 2024. godine

Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku A1 Hrvatska potvrdio je da je kompanija spremna za novo tehnološko razdoblje: “Predvodnici smo u implementaciji novih broadband tehnologija, što smo još ranije ove godine pokazali prvom demonstracijom 5G tehnologije i uvođenjem gigabitnih brzina u našu mobilnu mrežu. U suradnji s kompanijom Ericsson Nikola Tesla želja nam je najmoderniju tehnologiju transformirati u kvalitetu i korisničko zadovoljstvo, s ciljem ispunjenja strategije gigabitnog broadbanda na nacionalnom nivou.

Gigabitne tehnologije otvorit će širom vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, omogućit će razvoj pametnih gradova i inovacijske iskorake u svim granama industrije te time unaprijediti konkurentnost Hrvatske u Europi i svijetu. Naša je misija da to omogućimo, bez obzira nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka.“

“Nedavne uspješne implementacije i demonstracije mogućnosti 5. generacije kao i NB IoT otvaraju prostor za inovacije i pružaju dodatnu motivaciju za sve nas. Tim iskoracima se A1 Hrvatska svrstava u sam vrh europskih i svjetskih pružatelja mobilnih usluga”, dodao je Miroslav Kantolić, direktor prodaje i marketinga za A1 Hrvatska u Ericsson Nikoli Tesli.