Akcija USKOK-a zbog zlouporaba i pranja novca na štetu INA-e

Navodno su uhićeni INA-in direktor Sektora prirodnog plina Damir Škugor i njegov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje - poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić

35
[Izvor: INA]

Policija i USKOK su jutros pokrenuli novu akciju: Ravnateljstvo policije potvrdilo je da je uhićeno više osoba na zagrebačkom, šibenskom, splitskom i osječkom području. Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Jutarnji list navodno je riječ o zloporabama i pranju novca na štetu INA-e, a prema sumnjama istražitelja INA je tim nezakonitim radnjama oštećena za više stotina milijuna kuna.

Prema informacijama Jutarnjeg lista uhićeni su INA-in direktor Sektora prirodnog plina Damir Škugor i njegov otac te vlasnici tvrtke OMS upravljanje – poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Na području Slavonije privedena je predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

HRT pak doznaje da je Porezna uprava provela višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji S PNUSKOK-om i Uredom za sprečavanje pranja novca Ministarstva financija. Slijedom toga podnesena je kaznena prijava protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe.

“Ovo su ptve vijesti i ne znamo još koja je uloga kolege Šurjaka u cijeloj priči, pa bih podsjetio na premisu nevinosti. Vidjet ćemo kakva je njgova uloga bila, ako je bila, u toj aferi. Sada je prerano donositi nekva loše zaključke”, rekao je o uhićenju Josipa Šurjaka bivši državni odvjetnik Berislav Živković za Hrvatski radio.

Hrvatska odvjetnička komora priopćila je da je u subotu obaviještena kako je predsjednik Komore uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati. U prioćenju su poručili da će “nastaviti s redovnim aktivnostima, a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima”.