Cijepljenje protiv gripe počinje 15. listopada, a cijepit ćemo se moći i u ljekarnama

Cjepivo je besplatno za rizične skupine, kronične bolesnike, srčane i bubrežne bolesnike, osobe koje su bile podvrgnute transplantaciji, oboljele od raka, dijabetičare, za osobe koje su navršile 65 godina života te za zdravstvene i domske djelatnike.

214
cijepljenje protiv gripe
[Image by Katja Fuhlert from Pixabay]

U ljekarne je stiglo prvih pedesetak tisuća doza cjepiva protiv gripe koje su većinom vrlo brzo rasprodane. Nova pošiljka očekuje se za dva do tri tjedna. Doza cjepiva košta 96 kuna.

Za cijepljenje u ambulantama i zavodima za javno zdravstvo ove godine osigurano je 460 tisuća doza. Prvih 200 tisuća trebalo bi stići početkom listopada, a preostalih 260 tisuća do kraja listopada.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je osigurano dodatnih 130 tisuća doza koje će stići početkom prosinca, dok su veledrogerije osigurale ljekarnama još sto tisuća doza, tako da će ukupno biti raspoloživo oko 700 tisuća doza cjepiva.

Cjepivo je besplatno za rizične skupine, kronične bolesnike, srčane i bubrežne bolesnike, osobe koje su bile podvrgnute transplantaciji, oboljele od raka, dijabetičare, za osobe koje su navršile 65 godina života te za zdravstvene i domske djelatnike.

Osobe koje se žele cijepiti to će moći učiniti kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo, ali i u nekim ljekarnama.

Ljekarne – dostupnije i manje rizične

Naime, procijepljenost protiv gripe u Hrvatskoj je prilično niska pa je lani omogućeno cijepljenje u dvadesetak ljekarni. Takvu mogućnost iskoristilo je četiristotinjak građana.  Ljekarne su dostupnije od ambulanti i manje su rizične s obzirom na epidemiološku situaciju pa će se građani i ove godine moći cijepiti u pedesetak ljekarni u kojima za to postoje uvjeti.

Cijepljenje u ambulantama i zavodima za javno zdravstvo počinje 15. listopada, dok ćemo se u ljekarnama moći cijepiti od 19. do 24. listopada, a cijepljenje će, kao i lani, provoditi liječnici jer ljekarnici nemaju potrebna ovlaštenja.

“Nemaju sve ljekarne prostorne uvjete za cijepljenje, a one koje imaju teško pronalaze nekoga tko bi cijepio. Imali smo upit ljekarni da to rade naši epidemiolozi izvan radnog vremena, ali zbog epidemije koronavirusa mi ne možemo preuzeti nove poslove, pa smo im preporučili da se povežu s liječnicima školske i sveučilišne medicine ili da nastave suradnju s liječnicima primarne zaštite”, rekao je Capak.

Popis ljekarni u kojima će se građani moći cijepiti protiv gripe trebao bi biti objavljen uskoro, najkasnije početkom listopada.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić pozvala je djecu i starije od 65 godina na cijepljenje protiv pneumokoka.

“Bolest se najčešće manifestira kao upala pluća, a u ranoj dječjoj dobi često može biti i u obliku upale uha koja može rezultirati i upalom moždanih ovojnica, što može biti iznimno teške i opasna, smrtonosna bolest”, upozorila je Alemka Markotić.

>>Zašto ne treba na posao dolaziti bolestan