Evo kako će funkcionirati javni prijevoz u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci

Autobusne linije između Zagreba i Velike Gorice, Zaprešića, Luke, Bistre, Stupnika i Klinča Sela su međužupanijske linije koje se prema odluci Stožera civilne zaštite uspostavljaju od 11. svibnja

328
javni prijevoz

Od ponedjeljka se ponovo aktivira javni gradski promet, a autobusi I tramvaji će prometovati po reduciranom voznom redu, većinom sličnom onom nedjeljnom. Ista pravila vrijede za cijelu zemlju: broj putnika u vozilima će biti ograničen, a putnici moraju poštivati propisani razmak od jednog metra. Putnici bi u trebali sjediti po jedan u redu u cik-cak rasporedu.

Vozila treba redovito provjetravati i dezinficirati. Preporuka je da vozači nose maske ako to ne ometa sigurnu vožnju te da izbjegavaju bliski kontakt s putnicima.

Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Split: U promet se vraća to posto vozila

U Splitu se u promet vraća 70 posto vozila javnog gradskog i prigradskog prijevoza. Očekuje se da će ih koristiti oko 30 posto putnika u usporedbi s uobičajenim brojem putnika u razdoblju prije epidemije. Vozačima su osigurane maske, rukavice I dezinficijensi, a odijeljeni su od putnika staklenom pregradom. Vozila će se svakodnevno dezinficirati.

“Uz naše vozače u autobusima će biti kontrolori koji će građanima savjetovati kako se trebaju ponašati. Ako građani ne budu savjesni, moglo bi biti problema, a tada će morati intervenirati stožer civilne zaštite ili neke druge institucije koje imaju moć represije”, rekao je Miroslav Delić, predsjednik Uprave splitskog Prometa.

Zagreb: Prvi tramvaji kreću za petnaestak dana

U Zagrebu se na ulice, za sada, vraćaju samo gradski autobusi.

“Od ponedjeljka se uspostavlja javni gradski i prigradski promet. U prometu će biti 130 autobusa na 111 autobusnih linija, a 60 autobusa mijenjat će tramvaje na dionicama tramvajske mreže”, rekla je Ljuba Romčević Žgela, predsjednica Uprave ZET-a.

Tramvaji za sad ostaju u mirovanju zbog oštećenih zgrada na dionicama kojima prolazi tramvajska pruga. Moraju se, naime, prvo sanirati objekti na kućama koji bi mogli pasti, te izmjeriti kako vibracije prilikom prolaska tramvaja utječu na statiku oštećenih zgrada.

“ZET-ove i gradske službe su na terenu i s vatrogascima i građevinskom strukom otklanjaju nedostatke. Prva dionica tramvajskog prometa mogla bi krenuti za nekih 15 dana, od Ljubljanice Savskom cestom za Novi Zagreb, te od Prečkog Vukovarskom prema Savišću I Žitnjaku. Nakon toga druga dionica bila bi spoj Kvaternikova trga s Dubravom, a treća dionica je spoj prema Črnomercu”, objasnila je predsjednica Uprave ZET-a.

Linije prema Gorici i Zaprešiću od 11. svibnja

Autobusne linije prema Velikoj Gorici, Zaprešiću, Luki, Bistri, Stupniku i Klinča Selu su međužupanijske linije koje se prema odluci Stožera civilne zaštite uspostavljaju od 11. svibnja, dodale je.

“Poštujemo sve preporuke Nacionalnog stožera. U vozilima su postavljeni dozatori s dezinfekcijskim sredstvima kao bi putnici prilikom ulaska u vozilo dezinficirali ruke, Vozači su zaštićeni posebnim pregradama, imaju maske i rukavice. Autobusi se provjetravaju i dezinficiraju tri puta dnevno”, rekla je Romčević Žgela.

Na pitanje o mogućim gužvama, odgovorila je kako je preporuka stožera da se javni gradski prijevoz ne koriti masovno, već samo za dolazak na posao i povratak s posla.

“U svakom autobusu će uz vozača biti kontrolor karata koji će paziti na broj putnika i raspoređivati ih kako bi bili dovoljno udaljeni jedni od drugih. Kapacitet zglobnog autobusa je 200 putnika, a prema preporuci u njemu bi trebalo biti najviše 40 do 50 putnika, odnosno četvrtima punog kapaciteta”, pojasnila je predsjednica Uprave zagrebačkog gradskog prijevoznika.

Na kraju je rekla da će se posebnom odlukom riješiti pitanje naknade studentima i učenicima za razdoblje kada javni prijevoz nije bio u funkciji. To će biti riješeno ili povratom novca ili produženim važenjem karte za iduću školsku godinu, rekla je Ljuba Romčević Žgela, predsjednica Uprave ZET-a.

U Osijeku i Rijeci pojačani nedjeljni vozni red

Za razliku od Zagrepčana, Osječani će se od ponedjeljka ponovo voziti tramvajem. Nakon 35 dana autobusi i tramvaji Gradskog prijevoza putnika (GPP) vraćaju se na ulice.

U svim vozilima će se poštivati vrhunski higijenski standardi, a vozila se redovito i pojačano dezinficiraju i provjetravaju kako bi se izbjeglo širenje virusa. Svima koji se koriste javnim gradskim prijevozom preporučuje se nošenje maski i rukavica, prilikom ukrcavanja obavezno je dezinficiranje ruku. Putnici će u vozila morati ulaziti s već pripremljenim kartama.

Mijenja se i red vožnje koji će biti sličan nedjeljnom. Na liniji jedan tramvaji će voziti svakih 18 minuta, a na liniji dva svakih pola sata.

“Od ponedjeljak autobusi i tramvaji će voziti prema privremenom voznom redu koji će se pojačavati u skladu s potrebama putnika”, rekao je Tomislav Trtanj voditelj sektora prometa u GPP-u

Putnici će u vozila morati ulaziti s već pripremljenim kartama Vozila će se redovito prozračivati

Od ponedjeljka i riječko gradsko komunalno društvo Autotrolej kreće s normalizacijom prometa na svi gradskim i prigradskim linijama. Gradski autobusi će voziti prema pojačanom voznom redu za nedjelju koji će se po potrebi mijenjati i prilagođavati, osobito u doba odlaska i povratka s posla.

Počinje i prodaja mjesečnih autobusnih karata za svibanj. S obzirom na to da se ponovo uspostavlja gradski javni prijevoz, ukida se privremena mjera besplatnog parkiranja, tako da naplata počinje od utorka.

Preporuke – prijevoz putnika u autobusima

Preporuke – prijevoz putnika u tramvajima