Hrvatsku zahvatio toplinski val – vrhunac u utorak i srijedu

Kako pokazuju nove studije, jarko sunce može potaknuti promjene u mozgu čak i dok je temperatura tijela još normalna, pa tijelo gubi sposobnost pravilnog reguliranja vlastite temperature. To dovodi do pregrijavanja, iscrpljenosti i toplinskog udara

32
toplinski val
Svakako zaštitite glavu kapom ili šeširom - preporučuje se široki obod [Image by adamkontor from Pixabay]

Hrvatsku je zahvatio toplinski val čiji će vrhunac biti sredinom tjedna uz temperature iznad 35 stupnjeva, a tople će biti i noći. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje: cijela Hrvatska osim istočne Slavonije je u ponedjeljak u žutom, što označava da je vrijeme potencijalno opasno za zdravlje. U utorak je pak gotovo cijela Hrvatska u narančastom, što označava opasno vrijeme. Temperature će dosegnuti i 37 stupnjeva, što je znatno iznad lipanjskog prosjeka od 29 stupnjava.

Vrijednosti više od 35 stupnjeva moguće su već u ponedjeljak na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije te u unutrašnjosti Dalmacije. U utorak i srijedu najveće temparature, moguće čak i do 39 stupnjeva, prvenstveno se očekuju u Dalmatinskoj zagori, a u srijedu su mjestimice moguća i na istoku Hrvatske.

Izlaganje suncu može biti vrlom opasno za starije ljude s visokim tlakom, ali ni mladi nisu imuni, upozoravaju liječnici. Vrućina može poremetiti funkcioniranje organizma: tlak pada, srce ubrzava ritam i pumpa jače, a u anstojanju da odvede što više krvi prema površini kože kako bi ju rashladilo, može ubrzati cirkulaciju dva do četiri puta u usporedbi s brzinom za uobičajenog svježeg dana.

Kako pokazuju nove studije, jarko sunce može potaknuti promjene u mozgu čak i dok je temperatura tijela još normalna, pa tijelo gubi sposobnost pravilnog reguliranja vlastite temperature. To dovodi do pregrijavanja, iscrpljenosti i toplinskog udara.

Liječnici savjetuju da se izbjegava boravak na suncu između 10 i 17 sati te da se pije dovoljno tekućine – vode i izotoničnih napitaka, a ne piva ili alkoholnih pića.

Također, zaštite se laganom, prozračnom odjećom, svakako nosite kapu ili šešir (preporučuje se široki obod), koristiti kreme protiv sunca za zaštitnim faktorom i držati se hlada.

Ako koristite klima uređaje, izbkegavajte velike temperaturne oscilacije.

Ako su kupate na rijekama, također pazite na temperaturne oscilacije, jer rijeke su hladne. Ulazite u vodu postupno, upozorava liječnik Tino Klancir za Hrvatski radio.

Ne ostavljate djecu i životinje u vozilima!!!

Od sunca i visokih temperatura možete se skloniti i odlaskom u planine ili šumu, gdje temperature mogu biti i upola niže nego na užarenom gradskom asfaltu.