Istra: Od petka se zatvaraju škole i fakulteti, ali nastava se nastavlja online

U posljednjih nekoliko dana pripremala se online nastava kao supstitut redovitoj nastavi kako bi se od ponedjeljka nastavio normalan obrazovni ciklus. Uz online nastavu s HRT-om dogovara se da na 3. programu emitira sadržaje koji bi supstituirali nastavu

197
nastava u školama
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

U Istarskoj županiji od petka neće raditi vrtići i obustavlja se nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, objavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka sa Kriznim stožerom u srijedu.

Četvrtak će biti “tranzicijski dan” kako bi se pripremile odgovarajuće mjere. Škole u Istarskoj županiji će raditi, ravnateli i nastavnici će pripremiti plan za daljnje aktivnosti, a roditeljima će se omogućiti da pronađu rješenje kako zbrinuti djecu dok škole ne rade.

Već u srijedu predvečer Ministarstvo obrazovanja uputilo je ravnateljima smjernice o postupanju. U posljednjih nekoliko dana pripremala se online nastava kao supstitut redovitoj nastavi kako bi se od ponedjeljka nastavio normalan obrazovni ciklus. Uz online nastavu s Hrvatskom radio televizijom dogovara se da na trećem programu emitira sadržaje koji bi supstituirali nastavu.

Virtualne zbornice i učionice

Nastavnici i ravnatelji će redovito obavještavati roditelje i djecu o daljnjim postupcima.

“Poslali smo upute svim ravnateljima u Hrvatskoj kako bi se pripremili za različite scenarije i situacije. Važno je da to istarski ravnatelji naprave u četvrtak. Upute su vrlo jasne. U Ministarstvu i na Carnetu postoji helpdesk odnosno ljudi koji mogu pomoći da se napravi sve što piše u uputama. Najvažnije je da se naprava virtualne zbornice i učionice te da učenici dobiju potrebnu opremu. Peti i sedmi razredi imaju opremu, a za šeste i osme, tamo gdje nema opreme jer tableti nisu nabavljeni, ima rezervnih tableta koji su se koristili za razrednu nastavu pa učenici koji kod kuće nemaju opremu mogu posuditi te tablete”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Za učenike prva četiri razreda nije potrebna računalna oprema. Za njih će se na HTV-u 3 emitirati program po razredima u određenom rasporedu, a razrednici moraju biti u kontaktu s roditeljima, navodi se u uputama.

“Za predmetnu nastavu viših razreda osnovne škole i za srednje škole pripremili smo video materijale koji će se koristiti u nastavi. Imamo pripremljena materijale za sljedeća dva do tri dana, ali sukcesivno radimo na novim sadržajima”, dodala je ministrica Divjak te zaključila kako “učenici neće gubiti nastavne dane”.

“Pripremili smo sve da isporuka ne ovisi o tome imaju li djeca ili ne računalo”, poručila je Divjak.

Do sada je u Hrvatskoj potvrđeno 19 zaraženih koji su locirani u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Puli.


Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakog dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Trenutno stanje širenja koronavirusa u svijetu možete pratiti ovdje.