Kako do poticaja za kupnju ekoloških vozila

Za kupnju potpuno električnih vozila i vozila na vodik moći će se dobiti do 70.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000, a za skutere, motocikle i četverocikle do 20.000 kuna. No, ove godine subvencije za električne bicikle namijenjene su samo pravnim osobama i jedinicama lokalne samouprave

86
sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Država će i ove godine odobravati poticaje za kupnju ekoloških vozila. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je da bi poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za pravne osobe trebao biti objavljen 30. lipnja, a za građane 2. srpnja.

Na raspolaganju 44 milujuna kuna

Za kupnju potpuno električnih vozila i vozila na vodik moći će se dobiti do 70.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000, a za skutere, motocikle i četverocikle do 20.000 kuna. No, ove godine subvencije od 5000 kuna za električne bicikle namijenjene su samo pravnim osobama i jedinicama lokalne samouprave koje namjeravaju kupiti pet do petnaest bicikala.
Kupnja će se sufinancirati s najviše 40 posto cijene pojedinog vozila, a za poticaje će se ove godine izdvojiti ukupno 44 milijuna kuna. To je najveća svota do sada, od koje su građanima namijenjena 22 milijuna kuna, pravnim osobama još 22 milijuna. Dodatnih 10 milijuna kuna namijenjeno je za infrastrukturu.

Procedura prijave trebala bi biti slična dosadašnjoj praksi, no novina je mogućnost elektroničke prijave na javne pozive Fonda. Za elektroničku prijavu treba otvoriti korisnički račun u sustavu za ePrijavu, upisati adresu elektroničke pošte i lozinku te ispuniti obrazac za prijavu. Potom treba učitati u sustav dokumente. Sustav će za građane biti u funkciji od početka zaprimanja prijava – od 13. srpnja u 9 sati.

Zainteresirani će nakon objave poziva, a prije službenog zaprimanja ponuda, imati desetak dana da pribave svu potrebnu dokumentaciju. Uz obrazac za prijavu trebat će priložiti presliku osobne iskaznice, ponudu za kupnju vozila (koja nije obvezujuća) i dokument s tehničkim podacima ako oni nisu navedeni u ponudi. Treba navesti kategoriju vozila, proizvođača, model, vrstu pogona, snagu vozila u kilovatima, potrošnja u kilovat satima na sto kilometara ili vat satima po kilometru te emisija ugljičnog dioksida izražena u gramima po kilometru.

Pravne osobe će uz navedenu trebati priložiti dodatnu dokumentaciju koja će biti detaljno popisana u javnom pozivu.

Za realizaciju kupnje 12 mjeseci

Novac za poticaje se rezervira nakon predaje predračuna za vozilo, a kupnju treba realizirati u 12 mjeseci. Rezervacija glasi na osobu (prijavitelja), tako da se prijavitelj može predomisliti i iskoristiti poticaj za kupnju nekog drugog vozila iste kategorije.

Neki proizvođači daju i dodatne popuste pa se ukupna ušteda može popeti i do 110 tisuća kuna, tako da inače relativno skupa ekološka vozila postaju znatno pristupačnija. No, za realizaciju kupnje trebat će vam dosta sreće. Iako se 22 milijuna za građane čini popriličnom svotom, realno je očekivati da će poticaji i ove godine „planuti“. Kada bi se za poticaje prijavili samo kupci čistih električnih vozila, za koje maksimalna subvencija iznosi 70 tisuća kuna, ukupna svota potrošila bi se za nabavu 314 novih vozila.

Sredstva se odobravaju po redoslijedu zaprimanja potpunih prijava. Morate, dakle, biti brzi i prikupiti sve papire.

Poticaju građanima ograničeni su na jedno vozilo koje se može kupiti gotovinom, kreditom ili na temelju ugovora o financijskom lizingu. Korisnik subvencije mora vozilo zadržati u vlasništvu najmanje dvije godine.