Kada tečajeve i radionice treba uvrstiti u životopis

Evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti kako biste lakše procijenili hoće li vam uvrštavanje tečajeva koje ste pohađali u životopis pomoći ili odmoći

375
tečajevi životopis

Stručnjaci za životopise često su podijeljeni oko toga koji su tečajevi ili radionice relevantni za životopis. Neki smatraju da u životopisu uopće nema mjesta tečajevima, neki su za, a neki kažu da to ovisi o radnom mjestu za koje se natječete.

U vašem životopisu postoji odjeljak koji govori o vašem obrazovanju, ali neki će potencijalni poslodavci biti zainteresirani za više detalja o vašem obrazovanju. Neki neće. Evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti kako biste lakše procijenili hoće li vam tečajevi u životopisu pomoći ili odmoći.

Za kakav se posao prijavljujete?

Ako se prijavljujete za ljetni posao u restoranu, tečajevi koje ste završili su gotovo sigurno su nebitni. S druge strane, ako se prijavljujete za pripravnički staž u časopisu, voditelj zapošljavanja možda će htjeti znati da ste prošli tečaj kreativnog pisanja, da ste dobili nagradu za napisanu kratku priču ili više o iskustvu koje ste stekli radeći u školskom časopisu.

>>Što biste trebali ponijeti na intervju za posao, a što biste svakako trebali izostaviti

Kakvo je vaše radno iskustvo?

Živimo u neobičnom svijetu u kojem mnogi poslodavci traže od kandidata za neki posao nekoliko godina radnog iskustva. To je frustrirajuće i zbunjujuće stanje za diplomante i sve ostale koji tek ulaze na tržište radne snage ili se tek vraćaju na njega. Ako nemate puno radnog iskustva, treba vam nešto drugo na što se možete pozvati. Tečajevi koje ste završili su učinkovita zamjena. Njihovo uključivanje u životopis pokazuje da imate znanje i vještine, čak i ako nemate realnog radnog iskustva. Samo nemojte pretjerati. Ne morate nabrajati baš svaki tečaj ili radionicu koji ste pohađali.

Gdje to upisati?

Mišljenja o tome gdje biste u životopisu trebali upisati tečajeve se razlikuju. To uglavnom ovisi o poslu za koji se kandidirate. Na primjer, ako se prijavljujete na akademsko radno mjesto, smjestite svoje tečajeva pri vrhu. Ako je riječ o inženjerskim poslovima, onda ipak dajte prednost svojim vještinama, a tečajeve pozicionirajte ispod. Ili ih možete navesti u odjeljku o obrazovanju.

>>Pet grešaka koje treba izbjeći prilikom pisanja životopisa

Kako ćete biti sigurni da vaš životopis izgleda dobro?

Zahvaljujući vlastitom razumu. Uvijek razmislite o rasporedu prije uključivanja relevantnih tečajeva u životopis. Ključna riječ je “relevantnih”, stoga zapamtite: izbjegavajte spominjati tečajeve koji nisu vezani uz posao za koji se natječete i nemojte nabrajati sve kolegije i tečajeve koje ste odslušali.