Pokrenuta Inicijativa za osnivanje Kluba 30% u Hrvatskoj

Klub 30% nastao je krajem 2010. u Velikoj Britaniji. Cilj Kluba je potaknuti veća zastupljenost žena na najvišim upravljačkim pozicijama, kako bi se postigao omjer od najmanje 30 posto žena u upravnim odborima tvrtki

110
Klub 30%
Utemeljitelji Inicijative za osnivanje Kluba 30%

Veleposlanstvo Kanade i Hrvatska udruga poslodavaca pokrenuli su Inicijativu za osnivanje Kluba 30% u Hrvatskoj kojom se želi potaknuti veća zastupljenost žena na najvišim upravljačkim pozicijama, a kako bi se postigao omjer od najmanje 30 posto žena u upravnim odborima tvrtki.

Počasni gosti svečanosti bili su izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Martina Dalić i Victor G. Dodig, predsjednik Uprave Canadian Imperial Bank of Commerce te predsjednik kanadskog Kluba 30%. Victor G. Dodig snažno podržava ideju osnivanja Kluba 30% u Hrvatskoj, a Inicijativu za osnivanje je, uz Hrvatsku udrugu poslodavaca i veleposlanstvo Kanade, podržalo 14 hrvatskih tvrtki.

Podaci o udjelu žena na upravljačkim pozicijama najviše upućuju na nužnost pozitivnih promjena. Indeks ravnopravnosti spolova za zemlje članice EU koji je radio Europski institut za ravnopravnost spolova 2015. Hrvatsku je svrstao na 24. mjesto, dok posljednje objavljen CROBEX Indeks žena ukazuje da je u upravama vodećih hrvatskih tvrtki sa Zagrebačke burze 2017. bilo svega 17,3 posto žena.

Više od polovice hrvatskih tvrtki nema žena u upravi

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca u svom se uvodnom govoru osvrnula upravo na te pokazatelje: “Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da je taj indeks lani pao za tri postotna boda. Osim toga, u 2017. u hrvatskim tvrtkama u sastavu CROBEX-a za 7 postotnih bodova porastao je broj tvrtki koje u upravama nemaju niti jednu ženu. Takvih je prošle godine bilo više od polovice odnosno čak 55 posto. Dakle, iako posljednjih godina svjedočimo porastu svijesti o važnosti postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena, napredak je slab”.

“HUP-ova Baza žena je jasno pokazala da u Hrvatskoj itekako imamo žene koje su kvalificirane preuzeti najodgovornije pozicije u tvrtkama. Sada idemo korak dalje u davanju konkretnog doprinosa ubrzanju pozitivnih promjena i zajedno s kanadskim veleposlanstvom pokrećemo dobrovoljnu inicijativu među našim članicama za povećanje udjela zastupljenosti žena u upravama na 30 posto”, najavila je Deranja. “Malo je onih koji već sada ispunjavaju taj uvjet, ili onih koji su mu blizu. Želimo to promijeniti i uvjerena sam da na ovaj način možemo očekivati vidljive pomake vrlo brzo.“

Osnaživanje žena prioritet je za premijera Trudeaua i za moju Vladu, jer znamo da uključivanje više žena u odlučivanje vodi izravno do boljih odluka te bolje ekonomske izvedbe. Drago mi je što je s nama jedan od vodećih kanadskih pobornika ženskog liderstva i ponosan kanadski Hrvat, uz Izaslanicu Premijera RH te potpredsjednicu Vlade gđu Dalić, Hrvatsku udrugu poslodavaca i vodeće hrvatske izvršne direktore, koji pokreću ovu važnu inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na vrhu korporativnog sektora u Hrvatskoj”, rekao je u svom obraćanju veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk.

Klub 30% nastao je u Velikoj Britaniji

Klub 30% nastao je krajem 2010. u Velikoj Britaniji te je aktivan u velikom broju razvijenih zemalja. Inicijativu za osnivanje svjetski priznatog kluba u Hrvatskoj podržao je jedan od najutjecajnijih kanadskih bankara hrvatskog podrijetla, Victor G. Dodig, koji je veliki zagovornik ravnopravnosti spolova i promicanja talentiranih žena na upravljačkim funkcijama.

“Inicijativa za osnivanje Kluba 30% je dobra za poslovanje jer osnažuje tvrtke koje potiču veće uključivanje žena na upravljačkim pozicijama, a time osnažuju i cjelokupno gospodarstvo. Tako se unaprjeđuje kvaliteta života ne samo zaposlenika tvrtke, već i svih onih koji su posredno ili neposredno povezani s njom”, rekao je povodom osnivanja Kluba 30% u Hrvatskoj Victor G. Dodig.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Martina Dalić zahvalila je Veleposlanstvu Kanade i HUP-u na pokretanju inicijative koja “na djelotvoran način podcrtava spremnost i odlučnost HUP-a u promicanju ravnopravnosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama”.

“HUP je u tome najpozvaniji jer je njegova predsjednica Gordana Deranja ujedno i poduzetnica u izrazito muškom sektoru. Cilj inicijative je da kompanije samostalno u većem postotku biraju sposobne i stručne žene na upravljačkim pozicijama te je u promidžbi ravnopravnosti žena ujedno potrebno promicati i jednakost plaća muškaraca i žena na tim istim pozicijama.”, dodala je Martina Dalić.

Utemeljitelji Inicijative u Hrvatskoj su Hrvatska udruga poslodavaca, veleposlanstvo Kanade, Atlantic Grupa, Croatia osiguranje, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, Importanne Grupa, IN2, Jadran Galenski Laboratorij, MPG, Pliva, Phillip Morris Zagreb, PricewaterhouseCoopers Hrvatska, Tehnomont, Wiener Osiguranje i Zagrebačka pivovara.