Od 1. veljače na snazi nova pravila za putovanje u inozemstvo

Covid potvrda za cijepljenje dvjema dozama traje devet mjeseci, a za one koji su primili i booster dozu potvrda za sada traje neograničeno. Ukida se pak potvrda o cijepljenju jednom dozom, a potvrda o preboljenju vrijedit će 180 dana od dana izdavanja

43
putovanje u inozemstvo
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

O utorka, 1. veljače, na snazi su nova pravila za putovanje u inozemstvo. Covid potvrda za cijepljenje dvjema dozama traje devet mjeseci, a za one koji su primili i booster dozu potvrda za sada traje neograničeno. Ukida se pak potvrda o cijepljenju jednom dozom, a oni koji su preboljeli Covid svojom potvrdom o preboljenju moći će se koristiti 180 dana.

Pomoćnik načelnika postaje Granične policije Bregana Marijan Burić objasnio je u središnjem Dnevniku HTV-a što će biti s onima koji nemaju valjane covid potvrde: “Svi oni koji neće imati valjane covid potvrde, ako imaju opravdani razlog za ulazak u Republiku Hrvatsku, moći će ući uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od sedam dana. U tom razdoblju se mogu testirati PCR testom ili brzim antigenskim testom. Ako je test negativan, mjera im se ukida”.

Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, a brzi antigenski test za prelazak granice vrijedi 24 sata.

Za osobe koje prolaze kroz Republiku Hrvatsku i dalje vrijedi da u roku od 12 sati moraju napustiti zemlju. Onim koji to ne učine, krše mjeru samoizolacije.