Bračko maslinovo ulje dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti

"Bračko maslinovo ulje" je ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, pri čemu autohtona sorta maslina "oblica" mora biti zastupljena s najmanje 80 posto

22
Proizvodnja 'Bračkog maslinovog ulja' dozvoljena je samo na području otoka Brača [Foto: Ministarstvo poljoprivrede]

Bračko maslinovo ulje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je postalo 33. hrvatski prehrambeni proizvod zaštićenog naziva u EU-u, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako se navodi u priopćenju, Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 31. siječnja 2022. objavila da je “Bračko maslinovo ulje” dobilo europsku zaštićenu oznaku.

“Time je naziv proizvoda ‘Bračko maslinovo ulje’ upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićeno na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Postupak zaštite naziva “Bračko maslinovo ulje” počeo je u kolovozu 2018., kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti.

“Bračko maslinovo ulje” je ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, pri čemu autohtona sorta maslina “oblica” mora biti zastupljena s najmanje 80 posto.

Karakteriziraju ga niski udio slobodnih masnih kiselina i niski peroksidni broj te visoki udio ukupnih fenolnih spojeva uz balansiranu gorčinu i pikantnost, voćnost i miris po svježem plodu masline, lišću i travi. Na sve pozitivne i specifične karakteristike “Bračkog maslinovog ulja” podjednako utječe sorta masline, specifični geološki i klimatski uvjeti te vještina bračkih maslinara u uzgoju maslina i preradi ploda u maslinovo ulje, objašnjavaju iz Ministarstva.

“Proizvodnja ‘Bračkog maslinovog ulja’ dozvoljena je samo na području otoka Brača. Kao povijesno najvažnija poljoprivredna kultura za otok Brač maslina je postala njegov sinonim, a Brač je postao sinonim za svoju najznačajniju sortu masline ‘oblicu’, koja se naziva ‘bračka’ u Svjetskom katalogu sorti maslina. Povijesni ugled ‘Bračkog maslinovog ulja’ održao se do danas zahvaljujući neprekinutoj proizvodnji od 16. stoljeća i stalnim unaprjeđivanjem agrotehničkih postupaka i tehnologije prerade maslina u ulje, a što je kroz povijest, a i danas, rezultiralo brojnim priznanjima za kvalitetu tog ulja”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska sada ima 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.