Odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit te doprinosa za poduzetnike

Kako bi se izbjegao gubitak radnih mjesta, odgodit će se plaćanje poreza na dohodak i dobit te doprinosa za poduzetnike koji su direktno pogođeni., kazao je premijer Plenković

834
Odgoda plaćanja poreza
Foto:: Vlada RH

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite i resornim ministrima, a razgovarali su o daljnjim koracima i mjerama u vezi suzbijanja epidemije koronavirusa.

“Otvoreno govoreći i Hrvatska, kao i Europa i svijet, je u ratu protiv virusa, u ratu protiv panike i u ratu protiv negativnih društveno-ekonomskih posljedica ove globalne pandemije”, poručio je predsjednik Vlade naglasivši da je samodisciplina svakog građanina također bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije.

Što se tiče ekonomskih mjera premijer Plenković kazao je da će se aktivnosti Vlade fokusirati na radna mjesta kako bi se izbjegao njihov gubitak i problem nelikvidnosti.

>>Paket od 63 mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa

Prve gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta

“Mi ćemo, bez ikakvih dilema, odgoditi plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i plaćanje doprinosa. Dio prihoda koji će sada zbog toga biti manji lokalnim jedinicama će središnji proračun nadomjestiti”, najavio je predsjednik Vlade dodavši da će idući tjedan u žurnu saborsku proceduru Vlada uputiti izmjene odgovarajućih zakona.

Pritom će Ministarstvo financija utvrditi kriterije za odgodu navedenih plaćanja i fokusirati mjere na one poduzetnike koji su direktno pogođeni.

Premijer je najavio da će se danas ministar financija Zdravko Marić sastati s predstavnicima gospodarstva, osobito onima iz maloprodajnih i distribucijskih lanaca koji su zaduženi za opskrbu hranom i drugim namirnicama, kako bi se prije svega građanima uputila poruka da nema razloga za paniku i masovne odlaske u trgovine.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se poduzima sve kako bi se i u ovim okolnostima osiguralo normalno funkcioniranje gospodarskog sustava: “Učinit ćemo sve da se taj lanac opskrbe, ali i normalno funkcioniranje cjelokupnog društva, osigura”

Zato je, dodao je, namjera da se sinergijskim djelovanjem prehrambene industrije, proizvođača sanitetskih materijala i higijenskih potrepština, distributivnih lanaca i maloprodaje osigura roba na policama u dućanima.

Marić je posebno naglasio kako ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe ako je u nekom trenutku u nekoj trgovini neka polica ispražnjena.

>>Od ponoći se obustavlja rad većine uslužnih djelatnosti

Obustava nastave u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima

Od ponedjeljka 16. ožujka zbog koronavirusa nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna. Isto vrijedi i za vrtiće, s time da odluku o radu vrtića formalno donose jedinice lokalne samouprave. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole pratit će posebne emisije na Hrvatskoj radio televiziji i putem Sportke TV, a učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci nastavu će imati online.

Nastavnici će i dalje dolaziti u škole te će djeca koja nemaju mogućnost ostati kod kuće također moći dolaziti u škole, kao i vrtiće.

Danas će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstaviti investicijski plan, odnosno mjere i sredstva koje će se staviti na raspolaganje državama članicama u novim okolnostima, dok će se u tjednu iza sljedećega održati sastanak ministara vanjskih poslova, Vijeća za opće poslove i Europskoga vijeća.