Osnovan sindikat u tvrtki Kickstarter

Sindikat Kickstarter United prvi je u povijesti Sjedinjenih Država koji okuplja izravno zaposlene radnike u informatičkoj industriji.

59
Sindikat Kickstarter United
Knjižnica u središnjici tvrtke Kickstarter, Foto: Jim Henderson

Zaposlenici najpoznatije internetske platforme za skupno prikupljanje novca ( tzv. crowdfunding) za razne projekte, Kickstarter osnovali su vlastiti sindikat.

Vijest sama po sebi ne bi trebala biti novost da se ne radi o tvrtki iz svjetske tehnološke industrije, snažno nesklone sindikalnom organiziranju.

Sindikat je nazvan Kickstarter United, menadžment ga je prihvatio i priznao, nakon što je završeno glasovanje zaposlenika. Za sindikat je glas dalo 46, a protiv sindikata bilo je 37 zaposlenih.

Kickstarter United bit će član Međunarodnog sindikata uredskih radnika profesionalaca, OPEIU (Office and Professional Employees International Union – OPEIU).

Odluka o osnivanju sindikata donešena je nakon gotovo dvogodišnjeg natezanja i nakon što je dvoje zaposlenika (Clarissa Redwine i Taylor Moore) ustvrdilo da su dobili otkaz baš zato što su htjeli organizirati sindikat. Uprava (naravno) tvrdi da je to dvoje otkaz dobilo jer nisu ispunili postavljene radne ciljeve.

Prvi sindikat koji okuplja zaposlene u tehnološkoj industriji

Podržali su ih progresivniji korisnici platforme Kickstarter, koji su glasno prosvjedovali protiv te odmazde, zaprijetivši da će povući svoje projekte za koje su prikupljali novac i premjestiti ih na neke druge platforme koje se bave sličnim poslom.

Predstavnici sindikata Kickstarter United pripremaju pregovore s menadžmentom tvrtke, a teme će biti podjednake plaće, poštovanje različitosti pri zapošljavanju te kolektivni ugovor.

Kickstarterov sindikat sastoji se od 85 inženjera, analitičara, dizajnera, koordinatora, ljudi iz korisničke službe, direktora i drugih.

Sindikat Kickstarter United prvi je u povijesti Sjedinjenih Država koji okuplja izravno zaposlene radnike u tehnološkoj industriji.

Direktor tvrtke Kickstarter, Aziz Hasan, u posebnoj izjavi je rekao da podržava odluku zaposlenika o osnivanju sindikata.

Neki analitičari misle kako će osnivanje sindikata Kickstarter United započeti val sličnih promjena u tehnološkim tvrtkama u Americi, koje su već na neki način najavljene tijekom prošle godine, nizom događaja u kojima su zaposlenici tvrtki kao što su Google, Amazon, Microsoft, Github i nekih drugih, protestirali iz raznih razloga – od bolje zaštite od seksualnog uznemiravanja do klimatskih promjena.

Uz to, država Kalifornija donijela je zakon (tzv. AB5) koji će i slobodnim profesijama i ostalima koji nisu u stalnom radnom odnosu omogućiti sindikalno organiziranje.