Evo koje novosti donosi nadograđeni Google Maps

Na dnu zaslona sada je pet tipki: Explore, Go, Saved, Contribute i Updates. Neke od ovih opcija već su bile dostupne na Google Mapsu, ali bile su skrivene u izbornicima. Sada su stavljene u prvi plan

1401
Google Maps

Google je nedavno objavio da je nadogradio aplikaciju Google Maps za Android i iPhone u sklopu čega je promijenjen i njen izgled. Počelo je s promjenom ikone, a tijekom posljednjih tjedana predstavljene su ostale promjene.

Na dnu zaslona sada je pet tipki: Explore (Istraži), Go (Idi), Saved (Spremljeno), Contribute (Doprinesi) i Updates (Ažuriraj). Neke od ovih opcija već su bile dostupne na Google Mapsu, ali bile su skrivene u izbornicima. Sada su stavljene u prvi plan i prilično su korisne kada tražite najbolji put da negdje dođete, recenzije mjesta koja namjeravate posjetiti, preporuke za obližnje restorane ili preporuke o mjestima koje biste trebali posjetiti kada negdje putujete.

Evo koje su funkcionalnosti novih tipki i kako ih koristiti.

Explore

Tipka Explore na dnu zaslona prikazuje mali izbornik s obližnjim restoranima koje biste možda željeli posjetiti. No, ako taj meni povučete gore, vidjet ćete puno više informacija. Prikazat će vam nadolazeće događaje, poput koncerata, festivala te sličnih kulturnih i umjetničkih događanja. Skrolate li malo dalje, vidjet ćete popis mjesta na temelju preporuka drugih korisnika. Tu su i fotografije područja u kojem boravite koje su snimili drugi korisnici.

Sve su to korisne funkcionalnosti ako posjećujete neki grad koji slabije poznajete i želite saznati gdje se dobro jede ili zabavlja dok ste u gradu.

Go

Tipka “Go” nekada se nazivala “Commute”. Sada uključuje podatke o tome koliko će vam vremena trebati da se stignete na zadano odredište, koliko će vam trebati vremena da stignete kući ili na posao koristeći prijevozni sustav po svom izboru i javni prijevoz.

Informacije o tranzitnim linijama vrlo su korisne u gradovima. Za New York, na primjer, aplikacija u realno vremenu prikazuje podatke o dolasku autobusa ili vlakova u metrou, uključujući podatke o kašnjenju. Google je najavio da će u ožujku uvesti nove značajke koje će pružati informacije o sigurnosti na odabranim linijama, o automobilima namijenjenim isključivo za prijevoz žena u zemljama poput Japana i Indije te o tome je li u autobusu ili vlaku hladno ili vruće.

>>Domaća smart city aplikacija Rutmap konkurira Google Mapsu

Ako svakog dana putujete na posao i s posla, vjerojatno ćete biti zadovoljni da brzo možete dobiti informaciji o tome koliko vam treba da stignete kući ili u ured.

Saved

Tipka Saved omogućuje vam brz pristup svim podacima koje ste pohranili. Na primjer, ako putujete u Lisabon, vaši prijatelji će vam preporučiti niz mjesta koje biste trebali obići. Ta mjesta možete označiti u aplikaciji Google Maps i kreirati popis koji ćete pohraniti. Kada stignete na odredište, potražite spremljene podatke.

Aplikacija vam nudi i mogućnost pohrane raznih informacija, na primjer o parkiralištima ili vašim omiljenim odredištima. Ako prođete kroz tabove na vrhu, možete vidjeti restorane u kojima ste napravili rezervaciju (ako povučete podatke sa svog Gmail računa), kastomizirane mape koje ste kreirali i još mnogo toga.

Contribute

Contribute je u osnovi funkcionalnost koja omogućava brzo dodavanje vlastitih recenzija. Omogućeno je dodavanje novih mjesta koja možda još nisu označena na Google Mapsima, pregled mjesta koja ste posjetili, objavljivanje vaših slika kako bi ih vidjeli i drugi, ispravljanje mogućih grešaka na kartama i slično.

To je način kako Google prikuplja podatke od svojih korisnika. Vaša je odluka hoćete li svima omogućiti pristup svojim recenzijama i fotografijama. No, te informacije mogu biti od velike koristi drugim korisnicima.

Updates

U donjem desnom kutu nalazi se tipka Updates čija je funkcionalnost slična tipki Explore, ali sadrži više detalja o događanjima. Tu možete vidjeti i podatke o novootvorenim mjestima u gradu te popularnim mjestima koje ste nedavno posjetili.