Prve doze cjepiva u zemlje EU mogle bi biti isporučene oko 20. prosinca

Oobrenje Američke agencije za hranu i lijekove očekuje se oko 10. prosinca., a proces registracije kod Europske agencije za lijekove mogao bi završiti koji dan kasnije, tako da bi zemlje članice Europske unije prve doze cjepiva mogle dobiti oko 20. prosinca

24
cjepivo protiv covida

Prve doze Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa stići do građana SAD-a i Europe do kraja prosinca. Pfizer i BioNTech prošlog tjedna predali su zahtjev za odobrenje Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), a registracija se očekuje oko 10. prosinca. Odmah nakon toga mogla bi početi i prva cijepljenja u SAD-u, piše Jutarnji list.

>>Capak: Rezervirali smo cjepivo protiv Covida za više od 50% stanovnika

Proces registracije kod Europske agencije za lijekove (EMA) mogao bi završiti koji dan kasnije tako da bi zemlje članice Europske unije prve doze cjepiva mogle dobiti oko 20. prosinca. To bi bile skromne količine i ovisile bi o broju stanovnika pojedine države.

U Hrvatsku bi, prema neslužbenim informacijama, do kraje godine moglo stići između 20 I 50 tisuća doza Pfizerova cjepiva I to izravno u covid-bolnice za cijepljenje osoblja na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Uz njih, prvi na redu za cijepljenje su zaposlenici domova za starije.

>>Istraživanje o otpornosti na pandemiju: 83% nas ipak vjeruje u znanost