Sabor danas glasa o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa

Vlada je razmotrila 183 amandmana koje je uglavnom uputila oporba. U potpunosti su prihvačena 42 amandmana i pet djelomično, tako da Vlada očekuje da će Zakon dobiti podršku više od 76 zastupnika koji čine vladajuću većinu

26
krediti za obnovu nakon potresa

Sabor će u petak ujutro glasati o prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. Vlada je razmotrila 183 amandmana koje je uglavnom uputila oporba. Prihvaćena su u potpunosti 42 amandmana i pet djelomično, tako da Vlada očekuje da će Zakon dobiti podršku više od 76 zastupnika koji čine vladajuću većinu.

“Mislim da smo pokazali širinu dijaloga, da smo ključne stvari koje su kao struka ili od struke bile definirane kroz amandmane prihvatili”, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Zeleno-lijevi blok zadovoljan je što je prihvaćen njihov amandman o socijalnim kriterijima, ali nisu zadovoljni odbijanjem amandmana kojim su tražili osnivanje Zavoda umjesto Fonda te predloženih antikorupcijskih mjera.

“Predložili smo da se osnuje neovisno tijelo za nadzor potrošnje javnih sredstava za obnovu i javnih nabava koje bi kvartalno izvještavalo Sabor”, tumači zastupnica Sandra Benčić.

No, zakon će vjerojatno podržati, navodi N1, To bi mogao učiniti i SDP, no njihov Klub će odluku donijeti u petak ujutro prije glasanja. Jedan od amandmana koji im je odbijen odnosi se na imovinske razrede.

“Ako je prag 4000 kuna, kojim se financira 20 posto, onda s 4001 kunom ne dobivate ništa, a s 4000 kuna dobivate sve”, upozorio je u raspravi Peđa Grbin.

Očekuje se da će Zakon podržati i Domovinski pokret, iako ih brine nejasna cijena obnove. “Mi ne znamo da li je to 100, da li je to 150, ili 60… To su sve procjene”, kaže Vesna Vučemilović.

Ženski klub protiv, Most suzdržan

Iako im je prihvaćeno nekoliko amandmana. Zakon neće podržati “ženski klub” u kojem su zastupnice iz stranaka Glas, Pametno te Stranka s imenom i prezimenom jer smatraju da su prihvaćeni samo amandmani tehničke prirode, dok su oni ključni odbijeni.

“Ako se ovaj zakon u petak usvoji, nemojte misliti da će obnova početi u ponedjeljak. Ovaj zakon je samo jedan predizborni trik, licitacija uoči nadolazećih lokalnih izbora”, poručuje Dalija Orešković

Zastupnici Mosta će vjerojatno biti suzdržani jer je, kažu, stvorena pogrešna klima da je ovaj zakon nužan kako bi se građanima sanirali domovi.

“Naravni da nećemo do kraja negirati taj zakon da bi spriječili sam početak obnove. S druge strane, zbog neprihvaćanja supstancijalnih amandmana i činjenice da stalno ukazujemo da zakon nije bio potreban, ne možemo ga prihvatiti”, objasnila je Marija Selak Raspudić.

Po prvi puta u petak će četvorica zastupnika glasat će video vezom. U samoizolaciji su, naime, Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, suverenist Hrvoje Zekanović te Ante Bačić i Mato Franković iz HDZ-a.

>>Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada

>>Priručnik o tehnikama popravaka i pojačanja zidanih zgrada