PayPal i Visa šire uslugu Instant Transfer na globalnu razinu

Privatni i poslovni korisnici širom svijeta koji novac šalju ili primaju PayPalom, Venmoom ili Xoomom, ili za to koriste rješenja kao što su Braintree, Hyperwallet i iZettle (sva tri su dio PayPala), sada će moći odabrati opciju Instant Transfer za brži transfer sredstava

205
paypal
Photo by Brett Jordan from Pexels

Pandemija COVID-19 i dalje izaziva veliki stres kod ljudi i u svijetu poslovnih financija. Kako bi donekle popravili nastalu zbrku, PayPal i Visa u četvrtak su najavili proširenje usluge transfera novca. Instant Transfer, usluga kojom PayPal omogućuje pojedincima i tvrtkama brzi pristup transferiranim sredstvima prebacivanjem na bankovne račune (skraćujući vrijeme čekanja s nekoliko dana na nekoliko sekundi) globalno se širi na domaća i prekogranična plaćanja na svim PayPalovim mrežama.

To znači da će privatni i poslovni korisnici širom svijeta koji novac šalju ili primaju PayPalom, Venmoom ili Xoomom, ili za to koriste rješenja kao što su Braintree, Hyperwallet i iZettle (sva tri su dio PayPala), sada moći odabrati opciju Instant Transfer za brži transfer sredstava. PayPalove usluge za isplatu koriste Visa Direct.

Riječ je o nadogradnji i proširenju usluge koju je PayPal pokrenuo u ožujku 2019., inicijalno u Sjedinjenim Državama.

Tijekom godina i ostali pružatelji usluga instant plaćanja u Europi i širom svijeta lansirali su rješenja kojima su nastojali skratiti vrijeme trajanja transakcije na svojim platformama.

Korisnici traže što brži i jednostavniji transfer novca

No, posljednjih mjeseci potreba za što bržim transferom novca je dodatno porasla. Vremena su teška za tvrtke i za pojedince. Mnogi su ostali bez posla, gospodarstvo je suočeno s padom potražnje, iako neka poduzeća – posebno ona veća – u krizi bilježe rast. Zbog svega toga korisnici traže rješenja koja nude što brži i jednostavniji transfer novca,

PayPal je nedavno objavio istraživanje koje je pokazalo da se 76 posto malih poduzeća u SAD-u bori s nedostatnom likvidnošću, a 91 posto ih kaže da bi im namira u stvarnom vremenu pomogla u toj borbi.

Još je jedan razlog zašto PayPal pokreće promjene na globalnoj razini, a to je želja da ostvari prednost pred konkurentima na vrlo kompetitivnom i zasićenom tržištu platnih sustava. e-trgovina je, naime, vrlo lokaliziran biznis: potrošači i tvrtke u svakoj zemlji skloni su “svojim” metodama plaćanja koje mogu, ali ne moraju biti iste onima kojima su skloni njihovi susjedi. Osim toga, u obzir treba uzeti da se navike potrošača i trošenja azlikuju od zemlje do zemlje.

PayPal je to pokušao riješiti pokretanjem vlastitih usluga, ali i ulaganjem u startupove koji po njihovoj procijeni nude zanimljiva rješenja. Ponuda instant plaćanja kroz vlastite proizvode jedan je od načina kako privući veći broj korisnika i povećati obim transakcija na vlastitim platformama, što PayPalu daje veći povrat, i to usprkos tome što istovremeno radi na tome da Instant Transfer bude fleksibilnija usluga koja se može integrirati s ostalim sličnim rješenjima, pa i onima koja se smatraju izravnim PayPalovim konkurentima.

Prijelaz na digitalno – dugoročna promjena

“Slanje novca voljenim osobama ili omogućavanje naplate malim tvrtkama u stvarnom vremenu izuzetno ja važno u ovim izazovnim vremenima”, rekao je Jack Forestell, glavni direktor nabave u Visi. “Partnerstvom s PayPalom na globalnoj razini okupljamo dvije pouzdane marke kako bismo stotinama milijuna potrošača i malih tvrtki na globalnoj razini omogućili brzo i sigurno plaćanje. Što im može pomoći u održavanju financijske stabilnosti.”

Usluga Visa Direct u ovoj godini bilježi veliki rast prometa. U trećem tromjesečju rast iznosi 80 posto. To dodatno ukazuje na potrebu da digitalno transferirana sredstva budu dostupna u što kraćem roku. Ubrzavanje namire važno je za daljnju afirmaciju e-poslovanja koje bi trebalo postati održiva, dugoročna zamjena za tradicionalne modele plaćanja “licem u lice”, bez obzira na mjere održavanja fizičke udaljenosti koje su na snazi zbog pandemije.

“Digitalni način plaćanja sve je popularniji i kod malih korisnika i kod tvrtki”, navodi u priopćenju Jim Magats, stariji potpredsjednik Omni Payments, PayPal. “Globalna pandemija snažno je ubrzala prelazak na digitalne modele, no mi to vidimo kao dugoročnu promjenu koja će nadživjeti pandemiju. Uzbuđeni smo što ćemo proširiti svoje partnerstvo s tvrtkom Visa kako bismo pomogli korisnicima širom svijeta da brže pristupe svojim sredstvima.”

>>Paneuropski platni sustav PEPSI izazov za VISA-u i Mastercard

>>HNB odobrio nacionalni platni sustav za obračun i namiru instant plaćanja