Hrvatska pošta u rekordnom roku rasprodala ekskluzivne kriptomarke

Prva hrvatska Kriptomarka izdana je povodom Dana marke, 9. rujna 2020. Za samo 16 sati prodano je svih 500 primjeraka koje su se mogle kupiti kriptovalutama

101
Kriptomarke

Samo 16 sati nakon što su izdali prvu hrvatsku Kriptomarku rasprodano je 500 ekskluzivnih primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama u njihovoj mrežnoj trgovini, objavili su iz Hrvatske pošte.

Posebnost tih primjeraka je u tome što čine prvih 500 izdanih kriptomaraka i već su aktivirani na blockchain-mreži. U prosjeku je po jednom novčaniku kupljeno šest kriptomaraka, a tri novčanika s trenutačno najvećim brojem kriptomaraka imaju 60, 52 i 42 primjerka.

Prva hrvatska Kriptomarka izdana je povodom Dana marke, 9. rujna 2020. u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60.000 primjeraka), vlak (25.000 primjeraka), brod (10.000 primjeraka), zrakoplov (4000 primjeraka) i dron (1000 primjeraka). Ukupna naklada iznosi 100.000 primjeraka, marka je otisnuta u AKD-u, a autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom Kriptomarkom dolaze i svi podaci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke. Nakon kupnje možete odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu.

Kriptomarka će potencijalno živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token kreiran je na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Kriptomarke se i dalje mogu kupiti u svim većim poštanskim uredima i u mrežnoj trgovini. Samoljepljiva fizička marka može se koristiti za plaćanje poštarine, a uz nju dobivate sve podatke potrebne za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke u svoj digitalni novčanik.