Zakon o obnovi Zagreba od četvrtka u javnoj raspravi

Ako javno savjetovanje bude trajalo uobičajenih 30 dana, malo je vjerojatno da će zakon biti usvojen prije izbora, rekao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir

106
zakon o obnovi Zagreba
Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir rekao je u srijedu, nakon sastanka u Banskim dvorima, da će Zakon o obnovi Zagreba od četvrtka, 14. svibnja biti u javnoj raspravi. Potvrdio je da je postignut dogovor o suradnji s Gradom Zagrebom.

Ako bude puno javno savjetovanje od 30 dana, zakon neće biti usvojen do izbora, rekao je Uhlir za N1. Na pitanje postoji li opcija da se zakon donese u idućih tjedan ili dva, odgovorio je “nikad ne reci nikad”, ali ono što je dogovoreno u srijedu ne ide u tom smjeru.

“Imamo tajming koji zahtijeva svoje radnje. Uskladiti sve to je komplicirano i jedno od rješenja jest upravo ovo – javna rasprava, sagledavanje sa svih strana, komentari, i onda možemo krenuti u obnovu, ali da to krene konstruktivno”, rekao je Uhlir.

“Potres u gradu Zagrebu, s tolikim brojem zgrada i objekata koji su stradali, zahtijeva cjelovit pristup. Mi želimo da zakoni koje donosimo budu kvalitetni, da budu okvir za djelovanje na dugi rok, a ne da se u kratkom roku donose zakoni koji možda ne bi bili dovoljno dobri”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Štete od potresa procijenjene su na četrdesetak milijardi kuna, ali Uhlir ističe da je to preliminarna procjena. Hoće li se procjene mijenjati i koliko vidjet će se nakon što se naprave projekti.

>>Preliminarna procjena troškova obnove nakon potresa 5,6 mlrd eura

Iz proračuna 141 mil. kuna za hitne sanacije i bojlere

Prošlog tjedna na sjednici Vlade odlukom o rebalansu državnog proračuna 141 milijun kuna usmjeren je na sufinanciranje hitne sanacije i nabavku bojlera za kućanstva. A bit će usvojen i zaključak da se za one koji su izvan svojih stanova i kuća osigura plaćanje najamnine do obnove.

“Šteta mora biti takva da se u tom objektu ne može živjeti i da nema druge nekretnine. To je u ovom trenutku najbitnije.”, pojasnio je premijer Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je da podržava prijedlog o javnoj raspravi.

“Preduvjet da bi zakon bio još kvalitetniji i na korist malom čovjeku jest da ide u javnu raspravu. Ja inzistiram samo da zakon bude životan, provediv, pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom. Hoće li biti donesen mjesec dana prije ili kasnije manje je važno, bitno je da bude na korist ljudima koji su pogođeni potresom”, rekao je Bandić.

>>Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada