Pivovara Medvedgrad otvorila novi pogon vrijedan milijun eura

Srce pivovare je automatizirana varionica u kojoj je u jednom kuhanju moguće proizvesti 6000 litara sladovine koja kasnije postaje pivo. Nova varionica omogućuje da se dnevno skuha oko 40.000 litara piva

u 14:45 Zadnja izmjena: 19.09.2019 u 1:52
121
Pivovara Medvedgrad

Pivovara Medvedgrad, koja ove godine obilježava i 25. godišnjicu rada, otvorila je novi pogon, jednu od najmodernijih craft pivovara u regiji. Pivovara Medvedgrad od samog početka u vlasništvu je zagrebačke obitelji Nauković i dugo godina surađuje s Pavelom Bartušekom, tehnologom s Češkog instituta za pivo, kod kojeg se školovao i današnji glavni tehnolog Božidar Kostanjčar.

Nova pivovara je rezultat Funderbeam kampanje u kojoj je prikupljeno milijun eura u rekordnom roku od 9 dana. U kampanji su sudjelovala 292 investitora iz 26 zemalja, a među njima su bili i svi zaposlenici pivovare. U Pivovari Medvedgrad ističu da je 30. travnja isplaćena prva dividenda dioničarima u ukupnom iznosu od 60.000 eura.

Kroz Funderbeam kampanju prikupljeno milijun eura

„Ideja o izgradnji nove pivovare nametnula se zbog više razloga. Nekoliko godina radimo u smjenama na staroj lokaciji u Samoborskoj, gdje nismo bili u mogućnosti zadovoljiti potražnju za našim pivom. Zbog nedostatka prostora proces nabave je puno skuplji – što zbog viših cijena pri manjim rascjepkanim narudžbama, što zbog većih troškova transporta. Zbog nemogućnosti dobivanja dozvole za gradnju pivovare na susjednoj parceli tražili smo bolja rješenja. Pronašli smo industrijsku halu na lokaciji koja nam je odgovarala , u Huzjanovoj.

Prvotna ideja bila je preseliti postojeće postrojenje i nastaviti raditi na novoj lokaciji. Međutim, nakon analize tržišta i naših potreba odlučili smo napraviti novu varionicu od 4000 litara koja može proizvoditi 3 uvarka dnevno. U studenom 2017. pojavila se mogućnost financiranja preko digitalne platforme Funderbeam. Kulminacija je stigla u prosincu kada smo u rekordnom roku od 8 dana prikupili milijun eura za nabavu nove opreme i obnovu zgrade. Shodno tome smo promijenili plan: odlučili smo se za veći sustav kapaciteta 6000 litara koji omogućava 6 do 7 uvaraka dnevno, odnosno kuhanje 40.000 litara piva svakog dana“, rekao je Ivan Nauković, član Uprave.

>>Pivovara Medvedgrad predstavila humanitarno pivo Sretno dijete

Digitalno vođenje varionice

Na novoj lokaciji nalazi se potpuno automatizirana varionicu u kojoj je u jednom kuhanju moguće proizvesti 6000 litara sladovine koja kasnije postaje pivo. Nova varionica omogućuje da se dnevno skuha oko 40.000 litara piva.

U Pivovari Medvedgrad su izuzetno ponosni što su uz ručno uveli i digitalno vođenje varionice, što će omogućiti bolje upravljanje kvalitetom procesa, što je glavna nit vodilja u cijelom projektu.

Osim višeg standarda kvalitete, automatizacija će omogućiti i kontrolirano paralelno kuhanje piva, 6 do 7 uvaraka dnevno. Modernom dizajnu dodani su bakreni detalji kao podsjetnik na tradiciju Pivovare.

Znatno su povećani i kapaciteti podruma za fermentaciju. Uz postojećih 16 tankova od 12.000 litara postavljena su četiri nova tanka od 24.000 litara, a šest manjih tankova od 3000 litara koriste se za specijalna piva. Postavljeno je i šest novih tlačnih tankova kapaciteta po 6000 litara. Ukupan kapacitet podruma sada iznosi gotovo 500.000 litara.

Kapacitet punjenja – 5000 boca na sat

Puno truda uloženo je u pronalazak idealnog partnera koji je omogućio značajna poboljšanja kvalitete punjenja s povećanjem vijeka trajanja piva u bocama zbog minimalne količine preostalog kisika. Linija je osmišljena prema zamisli djelatnika Pivovare Medvedgrad. Ima dvije etiketirke, za boce od 0,33 i 0,5 litara. Kapacitet punjenja je 5000 boca na sat.

U novoj pivovari je posebno opremljen laboratorij s vrhunskom opremom za kontrolu kvalitete piva. U laboratoriju se svakodnevno provode fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize kako bi se osigurala kvaliteta piva.

Pivovara Medvedgrad ima četiri pivnice u Zagrebu, a u pivovari i pivnicama radi 121 zaposlenik. Proizvode 36 vrsta piva, a na njihovom postrojenju pivo proizvodi osam hrvatskih craft pivovara.