Zbog vrućina izdano narančasto upozorenje za cijelu zemlju

Zbog visokih temperatura Državni hidrometeorološki zavod izdao za ponedjeljak narančasto upozorenje za cijelu zemlju. Temperature će dosegnuti i do 38 stupnjeva. Crveni alarm izdan je samo za splitsku regiju u utorak

19
temperature zraka
U nedjelju je najveća temperatura od 38 stupnjeva izmjerena u Kninu [Foto: Točka na i media]

Temperature zraka tijekom vikenda su u Hrvatskoj bile vrlo visoke, a idućih će dana još rasti, ponegdje i do 40 stupnjeva. U nedjelju je najveća temperatura od 38 stupnjeva izmjerena u Kninu, u Splitu je bilo 36, u Šibeniku, Ogulinu i Slavonskom Brodu 35, a u Zagrebu i Osijeku 34 stupnja.

Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao narančasto upozorenje za cijelu Hrvatsku, koje znači veliku opasnost za zdravlje ljudi. Toplinski val zahvatio je i veliki dio Europe. Sjeverne Amerike i dijelove Azije.

Crveni alarm za Hrvatsku izdan je samo za splitsku regiju u utorak. U nastavku tjedna očekuju se uglavnom narančasta upozorenja, s temperaturama i do 40 stupnjeva.

>>Kako se zaštititi od velikih vrućina

“Očekuju nas tople noći i vrući dani, ponegdje i vrlo vrući. Na kopnu će u četvrtak ta vrućina malo popustiti, a temperatura pasti”, rekla je Katarina Katušić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi Hrvatski radio.

Zbog visokih temperatura građane muče tlak, malaksalost, a neki ostanu i bez svijesti.

“Zbog toplotnih udara imamo malo veći priljev pacijenata”, kaže medicinska sestra Mira Širić iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice. Dolaze zbog opće slabosti, niskog tlaka, neki zbog visokog tlaka, vrtoglavice, glavobolje, a neki dođu i zbog psihosomatskih problema.”

Specijalistica Hitne medicine Tena Bartolčić kaže kako je povećan priljev bolesnika koji pate od kroničnih bolesti, zbog povećanog tlaka uslijed vrućine, neuzimanja redovite terapije…

“Ljudi zaboravljaju da osim tekućine moraju uzimati i elektrolite”, upozorila je Bartolčić.