Američke nogometašice povijesnim sporazumom izborile jednake plaće

Američki nogometni savez prva je nogometna federacija na svijetu koja je izjednačila novčane nagrade nogometašicama i nogometašima za nastupe na Svjetkom prvenstvu, naknade za nastupe te uvela ravnopravnu raspodjelu prihoda od TV prava i sponzora

39
Ilustracija [Image by leezathomas099 from Pixabay]

Američka ženska nogometna reprezentacija postigla je povijesni sporazum s Nogometnim savezom SAD-a kojim se ukida razlika u plaćama među spolovima i izjednačavaju naknade i nagrade za igrače i igračice muških i ženskih reprezentacija, piše CNBC Make It.

Kolektivni ugovori Nogometnog saveza SAD-a s muškom i ženskom reprezentacijom kulminacija su višegodišnje borbe za jednakost plaća.

“Ovo je uistinu povijesni trenutak”, poručila je u priopćenju predsjednica Nogometng saveza Sjedinjenih Američkih Država Cindy Parlow Cone. “Ovi sporazumi zauvijek mijenjaju odnose u u Sjedinjenim Državama i imaju potencijal promijeniti odnose ​​diljem svijeta.”

Prema ugovorim, koji traju do 2028. godine, Američki nogometni savez postaje prva  nogometna federacija na svijetu koja je izjednačila novčane nagrade nogometašicama i nogometašima za nastupe na FIFA-inom Svjetskom kupu (svjetskom prvenstvu), navodi se u priopćenju.

Sporazumi također osiguravaju igračicama i igračima jednake naknade i nagrade za njihove nastupe te ravnopravnu raspodjelu dobiti koju nogometni savez Sjedinjenih Država ostvaruje od prijenosa utakmica te partnerskih i sponzorskih ugovora.

Sorazumi između ostalog obuhvaćaju mjere kojima će se poboljšati skrb o djeci, uvjeti porodiljnog dopusta te zajamčiti jednaka kvaliteta igrališta i ostalih prostora za muške i ženske timove.

Godine 2016. pet američkih nogometnih zvijezda – Alex Morgan, Megan Rapinoe, Hope Solo, Carli Lloyd i Becky Sauerbrunn – požalile su na diskriminaciju Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja (Equal Employment Opportunity Commission). Zatim je 2019. godine 28 članica amerićke ženske nogometne reprezantacije podnijelo tužbu protiv nacionalnog nogometnog saveza zbog spolne diskriminacije i nejednakih plaća.

Ranije ove godine američka ženska nogometna reprezentacija pristala je na nagodbu vrijednu 24 milijuna dolara s Nogometnim savezom SAD-a u oko tužbe zbog nejednakih plaća u usporedbi s muškom reprezentacijom. Nagodba je, međutim, bila uvjetovana ratifikacijom novog kolektivnog ugovora između za ženske nogometne reprezentacije i Nogometnog saveza SAD-a.

Dogovor je objavljen šest mjeseci uoči nastupa muška nogometne reprezentacije SAD-a na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

“Vrlo sam ponosna”, rekla je američka reprezentativka Becky Sauerbrunn u intervjuu za NBC Today. “Konačno ćemo imati jednake plaće za jednaki rad. To je doista sjajan osjećaj”, porućila je američka nogometašica.

>>Plaće muškaraca u EU veće su 15% od plaća žena, a mirovine su čak dvostruko veće