Tvrtka Phyox u Novskoj uložila je 6,6 mil. eura u proizvodnju mikroalgi

Pogon u Novskoj proizvodit će 40 tona algi godišnje za farmaceutsku industriju. Nakon godina istraživanja, laboratorijskih ispitivanja te probne proizvodnje, komercijalna proizvodnja trebala bi početi u lipnju ove godine

72
Phyox
[Image by Welcome to all and thank you for your visit ! ツ from Pixabay]

Tvrtka Phyox uložila je 6,6 milijuna eura u pogon za proizvodnju mikroalgi. Pogon u Novskoj proizvodit će 40 tona algi godišnje za farmaceutsku industriju, piše Danijel Prerad u Večernjem listu. Nakon godina istraživanja, laboratorijskih ispitivanja te probne proizvodnje, komercijalna proizvodnja trebala bi početi u lipnju ove godine.

Mikroalge, odnosno fitoplanktoni (phytoplankton) su mikroorganizmi koji putem fotosinteze proizvode kisik (oxygenium). Tako je nastalo ime tvrtke PHYOX koju se osnovala četiri njemačko-hrvatska partnera, objasnio je Franjo Orešković, predsjednik upravnog odbora tvrtke Phyox.

“Primjena algi je ogromna, od farmaceutske industrije i lijekova, kozmetike, prehrambene industrije koja koristi bjelančevine, omega 3 kiseline i razne druge spojeve iz algi, biološko gnojivo, bioplastika, gorivo…  Mogućnosti su ogromne. Airbus je nedavno platio njemačkom tehničkom uredu deset milijuna eura za istraživanje kerozina od algi”, dodaje Orešković.

Tehnologiju za proizvodnju mikroalgi osmislio je i patentirao Bernd Herrmann, izvršni direktor tvrtke, koji kaže kako je sve počelo prije deset godina u Njemačkoj kada je razmišljao o pokretanju proizvodnje bio škampi u zatvorenom prostoru.

“Htio sam ih hraniti prirodno, a ne gotovim suhim koncentratom. Prirodna hrana za škampe bile su alge pa sam krenuo razvijati tehnologiju njihove proizvodnje. No, kada sam počeo proučavati alge, shvatio da su vrlo zanimljive, a i poslovno bolje od škampa”, objasnio je Herrmann.

S Oreškovićem se poznaje odavno. Odlučili su investirati u Hrvatskoj, a novljansku poduzetničku zonu odabrali su zbog povoljnog prometnog  položaja, blizu autoceste i pruge, te podrške koje su dobili od lokalne samouprave.

“Sadašnja cijena litre goriva dobivene od algi je oko pet dolara. To je još uvijek skupo, ali se sve to intenzivno razvija”, rekao je Franjo Orešković. Dodao je kako su se za sada odlučili orijentirati na farmaceutsku industriju koja je visokoprofitabilna.