Američki tehnološki sektor s 9,1 bil. dolara premašio ukupnu vrijednost europskih dionica

Pet tehnoloških divova - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook - činilo je u siječnju 17,5 posto vrijednosti indeksa S&P 500, a zaokret ka tehnologiji zbog pandemije povećao je njihov udjel znatno iznad 20 posto

100
američki tehnološki sektor
U četvrtak je vrijednost dionice Amazona bila oko 20 puta veća nego u kolovozu 2010. godine.

Dominacija vodećih američkih tehnoloških dionica posljednjih godina dovela je sektor na još jednu prekretnicu: tržišna kapitalizacija američkog tehnološkog sektora prvi je put premašila vrijednost cijelog europskog tržišta dionica, navodi Bank of America u svom Globalnom istraživanju.

Tržišna kapitalizacija američkog tehnološkog sektora dosegnula je vrijednost od 9,1 bilijuna američkih dolara, dok tržišna kapitalizacija europskih dionica, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarsku, iznosi 8,9 bilijuna dolara. Za usporedbu, Bank of America navodi da je tržišna kapitalizacija europskih dionica 2007. bila četiri puta veće od vrijednosti američkih tehnoloških dionica.

Tehnološki nalet koji je podigao vrijednost dionica posljedica je toga što se američko tržište sve više koncentrira na tehnološke dionice s mega tržišno kapitalizacijom. To brine neke analitičare.

Pet tehnoloških divova – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook – činilo je u siječnju 17,5 posto vrijednosti indeksa S&P 500, a zaokret ka tehnologiji zbog pandemije povećao je njihov udjel znatno iznad 20 posto. Sam Apple vrijedi više od 2 bilijuna dolara i prva je kompanija koja je s tržišnom kapitalizacijom probila tu granicu.

Najimpresivniji je ipak rast Amazona, koji je u posljednjem desetljeću 20. stoljeća izrastao u dominantnu silu kada je riječ o e-trgovini, no eksplozija računarstva u oblaku potaknula je daljnji rast vrijednosti dionica. U četvrtak je vrijednost dionice Amazona bila oko 20 puta veća nego u kolovozu 2010. godine.

Činjenica da je vrijednost američkog tehnološkog sektora premašila ukupnu vrijednost europskog tržišta odražava se i u ukupnim performansama američkog i europskog tržišta. Od početka 2010. godine S&P 500 dobio je gotovo 200 posto, dok je Euro Stoxx 50 porastao samo 13,4 posto, a londonski FTSE 100 nešto manje od 11 posto.

Važno je naglasiti da tržišna kapitalizacija mjeri samo vrijednost dionica, bez duga. Osim toga, američke tehnološke kompanije imaju niz svojih poduzeća širom svijeta i ne ostvaruju svoje prihode i dobit isključivo zahvaljujući američkoj ekonomiji.