Suzy Welch: Dva savjeta za brži napredak u karijeri

Postoje dvije stvari koje možete učiniti kako biste ubrzali svoj napredak. Ni jedna nije laka, ali obje su djelotvorne, tvrdi Suzy Welch, američka autorica niza poslovnih bestsellera

236
napredak u karijeri

Nije lako izboriti se za napredak u karijeri. Taj put može trajati mjesecima, pa i godinama.

Američka autorica bestselera i suradnica CNBC-ja Suzy Welch kaže da postoje dvije stvari koje možete učiniti kako biste ubrzali svoj napredak. Ni jedna nije laka, ali obje su djelotvorne, tvrdi Welch.

Evo što ona savjetuje onima koje žele brže napredovati.

Uvijek dajte više nego što se od vas traži

Ako želite promociju na poslu, morate biti sigurni da uvijek dajete više nego što se od vas traži. Naglasak je na „više“.

Da biste napredovali, nije dovoljno učiniti ono što se od vas traži. To je samo izvršavanje zadatka. Da biste pružili više od onoga što se od vas traži, svaki zadatak koji preuzmete morate gledati kao priliku da proširite utjecaj svog tima ili da biste bolje razumjeli stvari.

“Na primjer, ako vaš šef od vas traži da analizirate nekog konkurenta, trebate mu isporučiti cjelovitu analizu poslovana te kompanije, s prijedlogom kandidata za akviziciju.

Ali ako želite pružiti više nego što se od vas traži, morate biti sigurni da to radite s namjerom da pomognete cijelom timu, a ne samo sebi. Nemojte miješati dodatni trud s ambicioznošću, upozorava Welch. „Prebrzo uspinjanje na hijerarhijskoj ljestvici je svuda oko vas. Dodatni trud pridonosi uspjehu vaše tvrtke i vaših kolega.”

>>Mikromenadžment i kako ga prevladati

Nemojte narušavati kredibilitet svog šefa

Morate biti svjesni da svaki vaš postupak utječe na vašeg šefa i njegov kredibilitet. Ove je malo suptilnije od ulaganja dodatnog truda prilikom izvrđavanja zadataka, ali jednako je važno, naglašava Suzy Welch.

“Vaš šef stekao je tijekom rada u poduzeću određenu dozu kredibiliteta. Svaki put kada pogriješite ili se ne uklopite s drugima, on se mora ispričavati u vaše ime, objašnjavati svoje postupke ili vas braniti. To iscrpljuje.

Čak i ako ste korporativna zvijezda koju šef želi zaštititi, postajete teret. A svaki teret vas usporava.

“Ne bih htjela previše pojednostavniti proces napretka na poslu. O tome su napisana stotine, tisuće knjiga. Možda i više. Ali uvijek postoje faktori koji mogu olakšati složene situacije“, poručuje Welch.