Bellabeat zatražio od FDA dozvolu za primjenu svog pametnog nakita

Bellabeat Ivy se, u ovoj početnoj fazi pridobivanja podataka potrebnih za registraciju pri FDA, kao pomoćno sredstvo u liječenju žena već koristi u jednoj privatnoj klinici na Floridi, a vrlo brzo će se početi upotrebljavati u još tri do četiri

35
Bellabeat Ivy nakit
Ivy pametan nakit dizajniran je tako da putem senzora neprekidno nadzire tjelesne reakcije i svakodnevne navike, dajući cjelovit uvid u životni tempo [Izvor: Bellabeat]

Bellabeat, startup specijaliziran za takozvani pametni nakit koji prati dnevne aktivnosti i zdravlje korisnika, pokreće pri američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA, Food and Drug Administration) postupak ishođenja dozvole za primjenu svoje noseće tehnologije Ivy za praćenje menstrualnog ciklusa u liječenju žena. Tvrtku su 2013. u Zagrebu osnovali Sandro Mur i Urška Sršen. Danas je službeno sjedište kompanije u San Farnciscu, a urede ima u Zagrebu i Londonu.

Bellabeatov Ivy pametan nakit dizajniran je tako da putem najnaprednijih senzora neprekidno tijekom dana i noći nadzire tjelesne reakcije i svakodnevne navike, dajući cjelovit uvid u životni tempo.

Dozvola FDA institucije omogućiti će primjenu svih Ivy značajki kao što su bilježenje aktivnosti srca i disanja, spavanja, menstrualnog ciklusa i svih ostalih pokazatelja kompletnog psihofizičkog stanja, u klinikama i ordinacijama kao verificirani medicinski proizvod.

“Ivy je proizvod koji može pomoći ženama na toliko razina i sretni smo što ćemo dobiti priliku našu tehnologiju praćenja tjelesnih reakcija primijeniti i u svrhe lječenja”, rekla je Urška Sršen, suosnivačica Bellabeata, Dodala je kako proces certifikacije uređaja za medicinsku primjenu u Sjedinjenim Državama traje do pet godina.

Bellabeat Ivy se, u ovoj početnoj fazi pridobivanja podataka potrebnih za registraciju pri FDA, kao pomoćno sredstvo u liječenju žena već koristi u jednoj privatnoj klinici na Floridi, a vrlo brzo će se početi upotrebljavati u još tri do četiri. Za sada riječ je o terapijama u psihijatriji, većinom za liječenje depresije i anksioznosti, kojima liječnik pomoću Ivyja može prikupiti podatke o pacijentici prije i poslije terapije lijekovima, i na temelju samostalne interpretacije tih podataka detaljnije razraditi terapiju. U terapijama se koriste lijekovi za opuštanje, tehnike disanja i slično, a preko Ivyja liječnik može pratiti njihov učinak.

“Bellabeat će ove godine uspostaviti suradnju s oko pedeset klinika u svijetu. Za sada je suradnja fokusirana na mentalno zdravlje žene, a nakon psihoterapija ćemo ići i u druga područja medicine”, objasnio je Sandro Mur, suosnivač tvrtke Bellabeat.

>>Bellabeat osnovao fond za istraživanje postnatalne depresije

>>Bellabeat pri kraju je zaključivanja treće runde dokapitalizacije