Britanska Vlada uvodi posebne vize kako bi privukla fintech stručnjake

Izlaskom Velike Britanije iz Europske unije europskim stručnjacima ukinuto je automatsko pravo rada u Velikoj Britaniji. Posljedica je odlazak tisuća kvalificiranih radnika što je ugrozilo konkuretnost britanske fintech industrije

64
vize fintech
[Photo by Dominika Gregušová from Pexels]

Vlada Velike Britanije uvest će vizni sustav za stručnjake iz područja financijskih tehnologija (fintech) kako bi nadoknadila manjak radne snage u tom sektoru koji je nastao nakon što je Brexitom izgubljen pristup europskom tržištu, piše Computer Weekly.

Fintech industrija pozdravila je ovaj prijedlog, a s obzirom na to da je više puta tijekom Brexita upozoravala da na posljedice.

Sunday Telegraph objavio je da će ministar financija Rishi Sunak objaviti plan pomoći britanskom fintech sektoru kako bi zadržao stručnjake koji su mu potrebni.

Izlaskom Velike Britanije iz Europske unije europskim stručnjacima ukinuto je automatsko pravo rada u Velikoj Britaniji. Brexit i nacionalistička uvjerenja koja su ga pokretala potaknuli su odlazak tisuća europskih kvalificiranih stručnjaka iz Velike Britaniju.

Na globalnom tržištu radne snage vode se velike borbe za talentirane stručnjake u fintech sektoru. Prije Brexita europski stručnjaci iz te branše tradicionalno su birali London, no sada su im sve privlačniji Berlin, Barcelona i Amsterdam.

Ricky Knox, izvršni direktor digitalne banke Tandem, rekao je da je dio europskog tehničkog osoblja zaposlen u tvrtki odlučio napustiti Veliku Britaniju nakon Brexita.

“Vize za tehničke stručnjake su sjajna stvar i ključne su ako želimo zadržati konkurentnost tehnološkog i fintech sektora”, dodao je. “Više od polovice naših programera dolazi izvan Velike Britanije, a mnogi od njih su već otišli zbog Brexita.”

Knox je uvjeren da će vize za fintech stručnjake “pomoći da Velika Britanija zadrži status živahnog fintech središta na globalnoj razini”.

Potencijalni gubitak mogao bi biti ogroman. Prema istraživanju koje su provele tvrtka za istraživanje tržišta Dealroom i investicijska agencija London & Partners, londonske fintech tvrtke u 2020. zaradile su 4,3 milijarde dolara.

Michael Kent, izvršni direktor fintecha Azimo, rekao je da se on i drugi dionici u sektoru fintecha podržavaju uvođenje viza. “Nisam vidio detalje, ali dobro je da je britanska Vlada ozbiljno shvatila problem. U fintechu se sve temelji na kvalitetnim ljudima”, dodao je.

Shawn Tan, izvršni direktor tvrtke Skymind koja se fokusirala na sustave umjetne inteligencije u fintechu, slože se da je uvođenje viza dobra vijest. “Kao međunarodna tvrtka koja je nedavno osnovala ured u Londonu, želimo biti sigurni da možemo zaposliti stručnjake koji su nam potrebni.”

Dodao je da Velika Britanija već ima napredni ekosustav, povoljnu regulativu i otvorenost prema inovacijama kakve druge zemlje nemaju. “Kombinacija ovih čimbenika uz mogućnost angažiranja visokokvalificiranih radnika omogućit će napredak sektora fintecha u godinama koje dolaze.”

Viza za fintech uvest će se po modelu viza koje su već uvedene za tehnološke stručnjake.

Britanska vizna shema Global Talent, koja je započela u veljači 2020. godine, olakšava dolazak u Veliku Britaniju kvalificiranim stručnjacima. Riječ je o modificiranoj verziji modela Tier 1 (iznimni talent) za stručnjake koji traže posao u Velikoj Britaniji, a nemaju konkretnu ponudu za posao.

Gerard Grech, izvršni direktor britanske startup mreže Tech Nation koju podupire Vlada, rekao je da organizacija podržava ideju o vizama. “Fintech je jedan od stupova britanskog gospodarstva. Milijarde funti su lani uložene u britanske fintechove”, rekao je Grech.